Националният ни отбор по шахмат за жени постигна победа над силния тим на Азербайджан в шестия кръг на Европейското отборно първенство в Будва.

Българките надиграха с 2,5:1,5 поставения под номер 2 отбор на азерките и излязоха на второ място в класирането с 10 мач-точки, на една зад лидера Франция. Тази вечер нашите излизат срещу французойките и този двубой може да се окаже решителен за титлата.

И двата тима са без загуба.

Ключов за победата над Азербайджан беше успехът, който постигна на втора дъска Нургюл Салимова над Улвия Фаталийева. В маратонска партия, продължила 84 хода, Салимова стигна до победа с черните фигури.

Българката имаше предимство през цялата втора половина на партията, но Фаталийева не се отказа чак до момента, в който остана с три пешки по-малко в ендшпила. 

На останалите три дъски нашите направиха ремита. На първа с белите фигури бившата световна шампионка Антоанета Стефанова подели точките с най-силната азерска шахматистка Гюнай Мамадзада. На трета дъска, също с белите, Виктория Радева направи реми с Ханим Балажайева. На четвърта дъска с черните Гергана Пейчева раздели точката с Гюлнар Мамадова.

Европейското първенство в Будва е в девет кръга и ще завърши в понеделник.