Националният тим на България за жени записа убедителна победа на Европейското отборно първенство по шахмат в Будва. В четвъртия кръг българките се наложиха с 3:1 т. над Испания, като можеха да се поздравят и с още по-изразителен успех.

Победи постигнаха Антоанета Стефанова и Виктория Радева на първа и трета дъска, а Нургюл Салимова и Гергана Пейчева направиха ремита.

С черните фигури Стефанова спечели срещу Марта Гарсия Мартин след 78 хода игра в партия, в която и двете шахматистки направиха много грешки.

Също с черните Радева надигра Инес Прадо Асебо, като накара испанката да се предаде на 37-мия ход.

Финалистката от турнира за Световната купа Нургюл Салимова регистрира четвърто поредно реми в надпреварата. Тя подели точките със Сабрина Вега Гуриерес след 73 хода. Партията беше равна през почти цялото време, но на 56-ия ход българката пропусна печеливша комбинация.

С победата се размина и Гергана Пейчева на четвърта дъска. 20-годишната Пейчева, която спечели първите три си партии, имаше печеливша позиция в ендшпила и срещу Ана Матнадзе, но неточност позволи на испанката да се измъкне.

След четвъртия кръг българските шахматистки имат 6 мач-точки. С тях те заемат пето място в класирането, като изостават с точка от лидера Франция.

На това първенство България участва от името на Българска спортна федерация по шахмат. Това е последната структура, появила се на картата при неспирната битка за власт в родния шахмат. На този етап БСФШ се ползва с благоразположението на международните организации, най-вече на ФИДЕ. Но от друга страна лиценз в България, издаден от спортното министерство, има БФШ 2022. Засега тя отказва да се обедини с БСФШ.

Шеф на новата федерация, зад която стои и популярният спортен опозиционер Георги Градев (тези дни отново нашумя и покрай футболнтите скандали с мача с Унгалия), е Милен Василев.