Женският национален отбор на България победи Франция в седмия кръг на Европейското отборно първенство по шахмат в Будва - 3:1. Така нашите поведоха еднолично в класирането с 12 мач-точки, с една повече от Франция. Те са без поражение до момента.

Антоанета Стефанова и компания нанесоха първа загуба на французойките, които имаха само едно равенство до момента. А до края на шампионата остават два кръга.

Българките изиграха двубоя много впечатляващо по всички показатели, като се почне от изненадващото включване на младата надежда Белослава Кръстева, която замени представящата се много силно до момента на шампионата Виктория Радева.

На втора дъска истинска лекция изнесе Нургюл Салимова, която започна леко колебливо в Будва, но набра скорост и днес записа трета поредна победа. С белите финалистката на Световната купа отчая Софи Милие само за 38 хода. И вече е най-силно представящата се състезателка на всички втори дъски.

Първа победа пък постигна Белослава Кръстева, която неотдавна взе бронз на Световното до 20 г. На четвърта дъска - също с белите фигури, тя надви Анастасия Савина за 45 хода.

Включването на Кръстева се оказа много сполучлив ход, тя бе доста свежа и демонстрира именно това, като видимо изненада френския щаб.

Победите на Салимова и Кръстева дадоха аванс на България от 2:0. Но Франция се върна в играта, след като на трета дъска Полина Гишар надигра Гергана Пейчева, която записа първа загуба на първенството, но представянето й дотук е за похвала. И поради факта, че също е много млада.

А резултатът 2:1 остави развръзката изцяло в ръцете на играещите на първа дъска Антоанета Стефанова и Деймант Долю-Корне.

Българката, която играеше с черните, бе изправена пред изгубена позиция след първите 30 хода. Но не само успя да се измъкне от нея, а и обърна развоя на партията и я спечели след 55 хода игра, когато вече имаше позиция за мат.

До края на Европейското първенство остават още два кръга.