Столичният общински съвет отново не избра председател - вотът отново завърши с Борис Бонев (ПП-ДБ-СС) и Диана Томова (БСП) на балотаж, като Бонев получи повече, но не и нужните 31 гласа. 

С това се повтори напълно вота от миналата седмица. Следващият опит за избор на председател ще бъде на 30 ноември, следващия четвъртък. От обединението признаха, че им трябва повече време. 

Бонев отново бе кандидат на ПП-ДБ (СС). Обединението се нуждае от още 8 гласа, за да бъде гласуван кандидата им. 

Но вместо точка първа и единствена - избор на председател, след номинациите ГЕРБ, които единствени не обявиха кандидат, поискаха да присъства кметът Васил Терзиев. 

"Кметът отправя покани на политически лидери за обсъждане на политики и подкрепа, така че неговата работа е да бъде тук и да каже за какво е търсил подкрепа", отбеляза Антон Хекимян. 

Карлос Контрера посочи, че Терзиев, който се оказа, че е на среща с финансовия министър Асен Василев, е поканил на срещи лидерите на партии, но е игнорирал общинарите. 

От ГЕРБ изтъкнаха, че многократно в предишния СОС ДБ е обръщала внимание на отсъствието на Фандъкова. 

БСП също настояваше Терзиев да бъде поканен. 

"Колеги, на мен ми е ясно, че сме в процедура за избор, не смятам обаче, че е окей да губим време", отбеляза Иван Таков от социалистите. 

ГЕРБ и БСП призоваха да дойде и зам.-кметицата по екологията Надежда Бобчева и да представи план-сметката за боклука. 

ПП-ДБ (СС) обаче настоява единствената точка да е изборът на председател. И твърдяха, че не може да се променя дневния ред или да се вкарват други дейности, докато не стане това.

В крайна сметка председателстващата Грети Стефанова обяви 30 минути почивка. 

След почивката кметът Васил Терзиев се появи и направи кратко изказване, в което подчерта, че всички партии трябва да се научат да работят заедно. 

"За избор на председател не се е говорило на срещите. Много бихме се радвали да проведем разговор с тези, които не присъстваха" добави Терзиев, намеквайки за ГЕРБ. 

След това ПП-ДБ (СС) отказаха кметът да отговаря на въпроси и пришпориха процедурата по гласуване на председател. 

"Колеги от ПП-ДБ, смятате ли, че настъпването на една и съща мина ще даде друг резултат?", попита ехидно Карлос Контрера.

При опит на БСП и ГЕРБ да гласуват прекратяване на заседанието, Веселин Калановски от ПП-ДБ отсече:

"Ако гласувате прекратяване, заминаваме на избори"

Тази реплика обаче предизвика смях в залата.

Настъпиха същата мина - Борис Бонев (23 гласа) и Диана Томова (БСП, 9 гласа) отиват на балотаж. 

Идентичен резултат дойде и след втория тур. 

Бонев бе оптимист:

"Добрата новина е, че днес всички заявиха желание да се явят на разговори, след което ще видим как ще се развие ситуацията. С всички политически сили има огромна покритие на ниво политики. Но е ясно, че това не е достатъчно."