В понеделник на сесията на Столичния общински съвет (СОС) нашите общински съветници няма да подкрепят Борис Бонев за председател, заяви пред журналисти Георги Свиленски от „БСП за България“ след разговори с кмета Васил Терзиев и част от неговия екип.

Свиленски припомни, че срещата е била по покана на новия градоначалник, изпратена до председателите на политическите сили на представените в СОС партии и коалиции. 

Корнелия Нинова днес е в Шумен на регионална среща с наши избрани кметове и общински съветници и поради тази причина решението на Изпълнителното бюро е да участва заместник-председател на партията в лицето на Ирена Анастасова и на парламентарната група - в мое лице, обясни Свиленски. 

Запознахме кмета на Столична община и неговия екип с решенията, с които нашето Изпълнително бюро на Национален съвет и на Градския съвет съвместно взехме, а именно - първо да представим проблемите на столицата, посочи Свиленски. За постове, за председатели на комисии, за състави на комисии, за заместник-кметове, директори, не е станало дума, заяви той.

Свиленски посочи, че още в началото на разговора са заявили на Борис Бонев от управляващата столицата коалиция, че няма да го подкрепят за председател на СОС. Отговорността за това да има шеф и общинският съвет да започне работа е на партията, която е спечелила мнозинство, добави политикът. 

Изключително важно е те бързо да намерят решение на този въпрос, защото предстои гледане на бюджета на Столичната община, предстои гледане на план-сметката за чистота, транспортната задача. Всичко това трябва да бъде прието до края на годината, подчерта Свиленски. 

Той добави, че кандидатът на „БСП за България“ за председател на СОС ще е Диана Тонова. Ако искат общинският съвет да заработи, това е част от отключването на проблема. В понеделник, ако изберат Диана Тонова за председател, във вторник общинският съвет започва да работи, каза Свиленски. 

Обръщам се към всички общински съветници да намерят начин за започване на работа на общинския съвет, за започване на разграждането на модела на ГЕРБ, защото с тези намерения са влезли голяма част от общинските съветници. Това е тяхната отговорност. Нашата я знаем, ние сме казали какво ще направим, как ще го направим, ще даваме предложения и решения. От понеделник нашите общински съветници започват да внасят доклади по всички проблеми, рече още Свиленски.

На въпрос имало ли е задкулисни разговори между Борис Бонев с лидера на БСП Корнелия Нинова, Свиленски заяви, че не знае за такива. Бонев е общински съветник от четири години, преди това е бил представител на гражданско сдружение. Той е също толкова публична личност, колкото и ние, и сигурно всеки от нас в даден момент е водил някакви разговори, но не могат да бъдат наречени задкулисни, обясни Свиленски.

Васил Терзиев: Много се надяваме всички други, които поканихме, да се отзоват и да продължим в този дух

Крайната цел е да си говорим за политики и приоритети. Това каза пък Васил Терзиев след разговорите.

Започнахме това с БСП, имахме изключително конструктивен разговор, точно както и ние бяхме запланували, добави той. Искаме да си говорим за политики, за приоритети, къде са ни важните точки, къде ни се пресичат идеите, какво искаме да реализираме за града за следващите четири години, кое е най-приоритетно, за да може да влезе в бюджета. И разговорът се фокусира около това, което беше и нашата крайна цел, обясни Терзиев.

Много се надяваме всички други, които поканихме, да се отзоват и да продължим в този дух, защото за нас е важно да поставим добри основи на това как искаме да се управлява ефективно този град, и на ниво централна администрация, и на ниво Общински съвет, на това как да променим малко подхода, където добрите идеи, независимо дали идват от управляващи, или от опозиция, биват подкрепяни, добави кметът на София.

Терзиев изрази надежда всички други поканени, които ще получат отново покана, да се отзоват.

Тази сутрин в телевизионно интервю общинският съветник Георги Георгиев заяви, че от ГЕРБ-СДС няма да отидат на среща. Вчера от „Има такъв народ“ съобщиха за БТА, че лидерът на партията Слави Трифонов няма да се отзове на поканата на Терзиев, но ще участва в разрешаването на проблемите на София, посредством общинските съветници на ИТН.