Ако си отиде вътрешният министър Калин Стоянов, трябва да си отиде и премиерът Николай Денков. Това каза в Дулово лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов:

"Категорично не", отговори Борисов на въпрос трябва ли да бъде отстранен вътрешният министър.

"Професиналната работа на полицаите се прави от професионалистите. Министърът е политическо лице.  Аз, когато понесох отговорност, си отидох и аз (очевидно има предвид, че подаде оставка по време на първия си управленски мандат, когато имаше протести и те бяха окървавени - б.р.)".

Според него "цялата разправия" е заради това, че МВР е последното място, което не изпълнява поръчки, а министърът иска да си гледа работата. Борисов заяви, че Калин Стоянов "не е наш".

В началото на изявлението си Борисов напомни, че когато е бил премиер шефът на БФС Борислав Михайлов си е подал оставката, но се е върнал, когато Борисов вече не е заемал поста. Според лидера на ГЕРБ целият случай се използва заради МВР:

"Когато започнахме, ние направихме много компромиси", коментира Борисов по повод началото на преговорите за настоящото правителство.

И допълни, че с Кирил Петков са се разбрали вътрешният министър да е професионалист и отдалечен от всички:

"Петков предложи тогава този министър. Два дена е молен да стане министър. Той служеше при Бойко Рашков като щеф на БОП-а. По време на изборите разбрахме, че те ходят в министерството, кадруват, с цел да преследват политическите опоненти", каза Борисов.

Подобни твърдения бяха изказани от председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски. Борисов каза, че е имал само една среща с Калин Стоянов, на която се е говорело за Шенген.

"Това е единствената ми среща. Никога не съм ходил при него в МВР. Ако колегите не са довлни от резултатие си от изборите, ако искат да донапълнят с калинки вътрешното министерство.

"Как беше сложен зам.-министърът, момчето е добро. Единственото му добро е, че е бил охрана на Кирил Петков (очевидно става дума за Кирил Ценкин  - б.р.)

И той израсна до зам.-министър. Темелакиев за какво го смениха онзи ден? Аз му казах на Денков - все пак някой трябва да понесе отговорност", каза още Борисов.

И допълни:

"Няма да угаждаме на Кирил Петков. Дай да сложим и другия му бодигард. Сложиха главен секретар, трима или четирима зам.-министри. Престанете. И вие като - преглъщам - (обръща се към репортерите, а очевидно преглъща думата "мисирки", както преди време беше нарекъл репортерките - б.р.) тичате да им угаждате. Да дойдете до Дулово, да ме питате това. Язък за бензина 3.30, който сте похарчили (най-високият клас нафта днес е малко над 3 лв., а най масовият бензин около 2,70 - б.р.).

От тази оставка се вълнуват само кадровиците на ПП, да донагласят и последните си протежета по министерствата. От нас няма да срещнат подкрепа. Неистово желание да се закопчаят службите, да се извършват незаконните им арести".