"Ако министърът на вътрешните работи не припознае това като насилие, което заслужава изключително тежка санкция, включително и изясняване, защо това се случва периодично в полицията и как го премахваме - да, ще си подам оставката."

Това заяви министър-председателят Николай Денков на брифинг в Министерския съвет след състоялата се регулярна среща за мерките за борба с агресията и насилието, в коментар на случаите на насилие от страна на полицаи срещу граждани.

Денков призова вътрешния министър Калин Стоянов и политиците, които го защитават да заявят категорична позиция за насилието от страна на някои полицаи на протеста на футболните фенове. От това ще зависят последващите действия на министър-председателя спрямо Стоянов.

"Аз не мога да приема да бъде премиер в правителство, което бие хората по улиците така, както ставаше преди. Очевидно е, че има култура в полицията, сред част от хората, която смята за нормално да излезеш да биеш с палки деца, беззащитни хора, жени.

Това не е приемливмо и не може да продължаваме така. Искам и министърът, и политиците, които го защитават, да кажат приемат ли това за нормално. Моите действия към министъра ще зависят от неговото отношение към насилието. Ако той излезе и каже това, което аз казвам, има действия и тези полицаи напуснат, аз няма да имам проблем с него, но ще имам проблем, ако той продължава да замазва ситуацията", посочи Денков.

Огромният брой полицаи, които бяха на пост на протеста на футболните фенове в четвъртък, охраняваха протеста по начин, който е за пример, но тези, които биеха без причина, нямат място в редиците на полицията, заяви още министър-председателят Николай Денков.

"Ако искаме насилието да изчезне, всички политици и държавни институции трябва да бъдем първите, които да даваме примери, че проявите на насилие са недопустими. Затова всички трябва да осъдим насилието, както на запалянковците, така и на полицаите, само и единствено на тези, които злоупотребиха с правомощията си. Тези полицаи петнят полицията и нямат място там", каза Денков.

Той коментира и твърденията на Бойко Борисов и Делян Пеевски, че Кирил Петков е оказвал натиск върху МВР.

"Ако е имало разговори от страна на Кирил Петков, те са били, че трябва да си свърши работата", каза премиерът.