ChatGPT може да е шампион по заглавия, но Amazon е компанията, която тихичко работи в областта на изкуствения интелект във всички свои подразделения, разказва Engagdet.

Техногигантът вече ползва и роботи, задвижвани от AI в своите складове. А сега започва и безплатни курсове - "AI Ready" (готов за изкуствен интелект), с които има за цел да обучи над 2 млн. души на работа с генеративен AI до 2025 г.

Става дума за осем безплатни курса, които ще са достъпни през образователния уебсайт на Amazon и ще се предлагат не само за техните служители, но и за всеки друг желаещ. 

Курсовете са предназначени за начинаещи и напреднали потребители както в технологични, така и в близки области. Три от курсовете са насочени към бизнес и нетехнически потребители, докато пет са предназначени за разработчици и техническа публика. Освен курсовете, Amazon обяви, че предоставя стипендии на стойност над 12 милиона долара на над 50,000 студенти от гимназии и университети от недостигащи общности по целия свят.

"Целта на AI Ready е да помогне за изравняване на образователното поле в областта на изкуствения интелект, подкрепено от новите инициативи, които стартираме днес", заяви Суами Сивасубраманиан, вицепрезидент на Amazon Web Services за данни и изкуствен интелект. "Ако искаме да разкрием пълния потенциал на изкуствения интелект за справяне с най-трудните проблеми на света, трябва да направим образованието по изкуствен интелект достъпно за всеки, който желае да научи."

Технологията на изкуствения интелект се използва от известно време в различни области, от медицински изследвания до обслужване на клиенти в търговските мрежи, но наистина експлодира с пускането на виртуалния асистент ChatGPT на OpenAI. Този тип модели са сложни, така че има сериозен дефицит на квалифицирани програмисти, техници и други. Amazon отбелязва, че 73% от работодателите съобщават, че наемането на талант с умения в областта на изкуствения интелект е приоритет, но 75% не могат да намерят подходящи хора.

От техногигантът заявяват, че целта й е "демократизиране" на образованието по генеративен изкуствен интелект, отбелязвайки, че програмата ще ползва не само служителите й, но и корпоративните клиенти, които търсят работници с инженерни и други умения. Това може да помогне и на клиентите на Amazon Web Service, тъй като някои от курсовете се базират на собствените й платформи, включително Bedrock AI и CodeWhisperer, инструмент за автоматично генериране на код.