Оркестрантите и хористите от Софийска филхармония започват протестни действия с цел увеличение на възнагражденията до 70%, като в знак на недоволство ще носят специални лентички на ревера си. 

Найден Тодоров – директор на филхармонията и бивш служебен министър на културата, публично заяви в онлайн пространството, че подкрепя исканията за по-високи заплати, но не и ако това коства 100% от бюджета:  

"Музикантите от Софийската филхармония протестират за по-добро заплащане. Те са абсолютно прави в желанието си и, въпреки че аз не мога да се съглася с настояването на синдикалните организации 100% от бюджета на институцията да бъде даден за заплати, съм абсолютно съгласен с това, че заплащането не е съразмерно с успехите на институцията."

"Софийската филхармония е институт с национално значение и би следвало работещите в нея да могат да получават достойно възнаграждение за своя труд. Може би сега е моментът законодателите да преосмислят член 23а от Закона за закрила и развитие на културата и да поправят грешките от 2019 година. Ако искате да се убедите, че филхармониците заслужават по-добри условия за своята работа, заповядайте на концертите им в зала "България"!", добавя Тодоров.

Проф. Велислав Минеков – също бивш служебен министър на културата, коментира казуса в „Тази сутрин“ по BTV със следните думи:

„Разбрах, че започва стачка сред музикантите от Софийската филхармония. Имат право, защото там е абсолютна мизерия. Те получават заплати в размер на една пета от тези, които са в Народния театър. Музикантите са хора без детство. Те не са ритали топка като мен на улицата. Когато се достигне съвършенството и видят една мизерна заплата, почти половината от тях избират работа в чужбина. Ние сме най-големият износител на музиканти“.