След лавината от лични заявления на съпричастност на изпълнители у нас и по света към протестите на музикалните състави от БНР, Софийската филхармония излезе с официална позиция в подкрепа на колегите си. Това е първата национална музикална институция, застанала зад исканията за достойно заплащане на музикантите от Радиото.

„Музикантите от Националния филхармоничен оркестър и от Националния филхармоничен хор, след символично обсъждане (обсъждане всъщност нямаше, всички бяха на едно мнение) заеха абсолютно единомислена позиция по въпроса за случващото се с колегите им от Българското национално радио“, написа в профила си във Фейсбук директорът на Филхармонията и диригент Найден Тодоров, подписал официалната позиция.

В изявлението си музикантите от Филхармонията споделят, че им е „добре известно колко усилия се изискват от най-ранно детство, за да се постигне високият професионализъм, който музикантите от БНР демонстрират в своята ежедневна работа и на който ние сме свидетели при техните концерти“ в зала „България“.

От Софийска филхармония са категорични, че трудът на техните колеги от БНР трябва да бъде оценен по достойноство, защото „те са от културния елит на Република България“.