Американската Комисия по ценните книжа и фондовите борси (SEC) призова вчера пред федерален съд "Кракен" (Kraken), третата по големина платформа за обмен на криптовалута в света, с обвинението, че работи без разрешително от надзорните органи, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Този съдебен иск изглежда опровергава многобройните играчи в сектора, които вярваха, че надзорният орган е отслабил наказателните мерки след поредица от неблагоприятни съдебни решения. 

През юни комисията вече атакува "Байнанс" (Binance), водещата световна платформа, и втората - "Койнбейз" (Coinbase).

Процедурата, започната вчера пред федерален съд в Сан Франциско, е насочена срещу "Пейуорд" (Payward) и "Пейуорд венчърс" (Payward Ventures) - двете юридически единици, които стоят зад "Кракен".

Според комисията платформата, която неотдавна отпразнува десетата си годишнина, предлага посреднически и клирингови услуги "без да е регистрирала никоя от тези функции пред Комисията".

Липсата на регистрация "е лишила инвеститорите от значителна защита", която би им позволила, според регулатора, да поискат проверка от него, запазването на пазарните данни и разпоредби срещу конфликт на интереси, предвидени от текстовете.

Властите обвиняват "Кракен" и за това, че е смесила собствените си средства с тези на клиентите си и е плащал оперативни разходи с пари, взети от депозитите на потребителите на платформата. 

Според регулаторния орган компанията одитор е съобщила за "значителен риск от загуби" за клиентите заради тези практики. 

В бизнес модела на "Кракен" има "конфликт на интереси, които заплашват средствата на инвеститорите", заяви Гурбир Гревал, директор на подразделението на комисията, което се занимава с правоприлагането, цитиран в комюникето.

Платформата обяви в публикация на сайта си, че позицията на контролния орган произтича от лошо тълкуване на текстовете и че не е необходимо да се регистрира. 

"Този развой няма влияние върху продуктите, които предлагаме и ние ще продължим да предлагаме услуги на клиентите ни без прекъсване",  добави "Кракен".