"Благодаря на премиера, който във вчерашния ден потвърди, че лидер на политическа партия е правил опити да кадрува в МВР, но аз не съм го допуснал."

Това каза в нарочно изявение вътрешният министър Калин Стоянов.

За да е ясно за кого говори, той каза - че така е "направил г-н Кирил Петков“.

"Не приемам да се издават присъди от тв студия и социални мрежи. Живеем в правова държава", поясни още министърът, на когото от ПП-ДБ искат оставката.

Стоянов каза, че за трети път в последните 5 дни ще каже, че е против всякаква агресия - и от протестиращите, и от полицаите.

"Не толерирам и не приемам никакви форми на насилие", обяви той.

И се зарече, че всеки, който е допуснал проява на насилие във вечерта на протестите, ще бъде разследван и "ще си понесе съответната отговорност - в това никой не бива да се съмнява".

Министърът за пореден път каза, че е разпоредил вътрешни проверки, а шефът на СДВР Любомир Николов поясни, че те са няколко. Образувани са дисциплинарни производства срещу трима служители за превишаване на правомощия и са отстранени. Срещу други двама тече проверка.

"Трябва системна работа на психолози с полицаите - те са под огромно напрежение", обяви министърът.

"Аз съм на 100% с премиера Денков за обстоен анализ на отделните случаи на насилие. Но не съм съгласен работата на министерството да бъде поставяна под общ знаменател."

Министърът поздрави всички служители:

"Перфектно се справихте – за по-малко от 2 часа успяхте да овладеете тази брутална и невиждана вандалска агресия, която завладя голяма част от тълпата и се изсипа върху вас.

И най-вече, че предотвратихте да има човешки жертви", обърна се Стоянов към МВР служителите.

Нека не пропускаме факта, че сред мирно протестиращите в четвъртък вечер е възможно да е имало платени провокатори, дошли да се раздадат максимално", каза още той.

МВР шефът напочни, че срещу униформените е имало плюене, хвърляне на камъни, бомбички, блъскани са с горящи контейнери и пр.