Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов влязоха в директен спор и размениха реплики в ефира на предаването “Здравей, България” по Нова тв.

Петков продължи с критиките към Стоянов заради поведението на част от полицията на протеста на 16 ноември покрай мача Бъглария - Унгария. Министърът се включи два пъти по телефона, за да отвърне на бившия премиер.

"Колегите от ГЕРБ забравят какво се случи само преди няколко месеца. За МВР беше много важно изборът да бъде максимално неутрален, започна Петков. - Те отказаха няколко наши, ние отказахме няколко техни експертни имена. Калин Стоянов беше подаден като експерт от ГЕРБ, ние обаче отидохме да го интервюираме. Към онзи момент той не беше решил, каза, че иска да разговаря със съпругата си”, допълни той.

„След като видяхме, че е млад и необвързан професионалист в ГДБОП, ние му предложихме позицията. Отне му 2 дни да мисли и отговори: „Добре, съгласен съм”. Имената главно идваха от Мария Габриел и акад. Денков”, заяви Кирил Петков.

И добави, че Калин Стоянов е бил предложен за поста, доколкото си спомня, от Мария Габриел или Бойко Борисов.

Тук се намеси Калин Стоянов, който заяви, че двамата с Петков са имали повече от една среща, при това в МВР - лесно можело да се провери. Политикът опитвал да “кадрува” в силовото ведомство, да налага имена на определени позиции и т.н. и т.н.

Един от лидерите на ПП-ДБ отвърна, че срещата в МВР е била само една, прикани Стоянов да посочи едно име, което лично той му е предложил.

ПП-ДБ искат да се сформира анкетна комисия в парламента, която да разследва събитията на 16 ноември. ГЕРБ и ДПС обаче са против такава. Ще поканим Калин Стоянов да даде обяснение, рече Петков. Ние не можем за подкрепяме министър, който не поема отговорност защо полицаи бият български граждани, МВР трябва изцяло да се реформира, каза няколко пъти той.

Съпредседателят на ПП критикува вътрешния министър за смяната на 17 директори на областни дирекции на МВР, без да е съгласувано.

"Сигурен ли си, че никой не ти влияе на тези назначения? Защо не събра поне групите и го правиш от днес за утре?", е заявил Петков пред вътрешния министър тогава.

По думите му последният разговор между двамата е от средата на август.

"Ние не искаме държава, в която за МВР е нормално да се бият хора с палка и министърът на следващата сутрин не само да каже, че е било ОК, ами е бил на кино", заяви Петков.

Според него ГЕРБ и ДПС са "скочили да защитават министъра", сякаш е "въпрос на живот и смърт". 

"От днес този министър,понеже ние му искаме оставката, а ГЕРБ и ДПС го пазят, той е техен, тяхна отговорност", заяви Кирил Петков.

Той попита своя опонент тази сутрин дали се е срещал и разговарял с Бойко Борисов и Делян Пеевски.

Стоянов обясни, че разговори с Пеевски и Борисов е имал в пленарната зала и извън нея - в кулоарите на Народното събрание.

„А разговори с вас съм имал в МВР и по телефона. Искам да припомня на Петков, че оперативното ръководство на службите е поверено на главния секретар”, каза вътрешният министър.

Тогава разговорът прекъсна и остана впечатлението, че шефът на силовото ведомство затвори телефона и не даде възможност на водещите да му зададат въпроси. А в студиото Петков продължи да "стреля". Не след дълго Стоянов отново се включи и спорът се разгорещи.

Той уточни, че разговорите с Петков приключили, когато съпредседателят на ПП-ДБ разбрал, че няма да се "поддаде на влиянието му".

„Не, разговорите приключиха, когато вие поехте отговорността за честните избори. Отделна тема е дали се справихте добре. Моят проблем в момента е, че вие не само трябва да се разграничите, но трябва да направите всичко възможно да се открие кои са хората, така че МВР никога пак да не бъде в ситуацията като от онази вечер”, настоя Петков.

Министърът му отвърна, че сега правят точно това:

„Има назначена проверка на цялостното мероприятие. Тя се извършва от Дирекция „Инспекторат” и ГДНП. В рамките на тези дни, които са отминали, ние вече имаме резултати. Днес ще запознаем медиите с тях”, обясни той и уточни, че ще предостави данните и на депутатите.

„Видях и много други кадри, при които са удряни, блъскани, плюти и захвърлени полицаи", категоричен бе Стоянов.

„Вие отговаряте за всички действия на полицията. Ние поздравяваме момчетата - над 90, 95 процента от тях, които се справиха чудесно. Вашата роля е за тези няколко, които не се справят чудесно и са били хората, да поемете цялата отговорност, че това няма да се повтори отново. Това искаме, а не да се оправдавате”, каза от своя страна Петков.

„Не се оправдавам! Вие се опитвате да поставите всички служители на терен под общ знаменател. Заради това, че на двама-трима адреналинът им е дошъл в повече и са превишили своите права и ще понесат отговорност”, отвърна Стоянов.

Петков отправи призив към министъра:

„Следващия път, когато има протест, не ходете на кино, а следете какво се случва, защото вие отговаряте за всички полицаи”, изиска той.

Стоянов не остана длъжен:

„Важното е на терен да бъде професионалната фигура - главният секретар. Следващия път, когато има такова мероприятие, елате вие. На първия ред да изпитате емоцията на протестиращите”, покани го министърът.

„Със сигурност няма да съм на кино до вас”, увери го съпредседателят на ПП.

От третия опит

Както Клуб Z писа, по отношение на Калин Стоянов още от самото начало бе спорно чий точно министър е.

В първоначалния вариант на правителството, предложено от ПП-ДБ, за МВР министър бе номиниран Андрей Янкулов. Неофициално тогава се знаеше, че от ГЕРБ са били против експерта на Антикорупционния фонд. В последствие Янкулов сам се оттегли като номинация.

Във вариант втори, съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов бе предложил за вътрешен министър председателя на Държавната комисия по сигурността на информацията Цвятко Георгиев. И това име обаче не се хареса на ГЕРБ, а към онзи момент вече и на ДПС. Става въпрос за деня, в който Делян Пеевски, вече бившият лидер Мустафа Карадайъ и Йордан Цонев демонстративно влязоха в кабинета в парламента, в който ПП-ДБ и ГЕРБ договаряха състава на кабинета и взеха участие в разговорите. В същия този ден - 1 юни, на финала стана ясно, че за титуляр на ключовото Министерство на вътрешните работи е посочен директорът на ГДБОП - главен комисар Калин Стоянов.

Стоянов бе наложен като професионална кандидатура, приемлива за всички. Но тъй като преди това бе назначен за директор на ГДБОП (през май 2021 г), по времето, по което Бойко Рашков (ПП) бе служебен вътрешен министър, бе обявено, че е номинация на "Промяната", неофициално - е на ГЕРБ и ДПС.