От третия опит - парламентът събра кворум, за да гласува най-сетне вота на недоверие срещу правителството, като очаквано "сглобката оцеля". Опозицията - БСП, "Възраждане", "Има такъв народ" и независимият Радостин Василев, не успяха да съберат изискуемите, за да е успешен вотът 121 гласа.

Този път ГЕРБ и ДПС, които миналата седмица даваха "сигнали" към "Продължаваме промяната-Демократична България" като проваляха кворума, днес вече бяха взели решение да присъстват.

Така "за" падане на кабинета "Денков-Габриел" гласуваха 71 народни представители - 35 от "Възраждане", 23-ма от БСП, 11 (ИТН) и Радостин Василев. Любопитното е, че и един депутат от ГЕРБ е подкрепил опозицията в искането й правителството да падне. Оказа се - лидерът на СДС Румен Христов. Партията е под шапката на ГЕРБ.

Против бяха 155 души - 63-ма от ГЕРБ, 58 (ПП-ДБ) и 34 души от Движението.

Вотът бе на тема сигурност и отбрана. Той е втори за правителството на ПП-ДБ и ГЕРБ. При първия опозицията атакува на тема енергетика.

"Най-важната цел на правителството е изпълнението на програмата и всичко останало ни отклонява от основните ни цели", заяви премиерът Николай Денков пред български журналисти в Европейския парламент в Страсбург.

По-късно той произнесе в пленарната зала реч в рамките на дебата "Това е Европа".