Вотът на недоверие към правителството на Николай Денков очаквано бе неуспешен и не мина при първото си гласуване днес. Имаше искане за прегласуване, но до такова не се стигна, заради липса на кворум.

Депутатите от ГЕРБ и ДПС обаче знаково напуснаха залата малко преди гласуването и не подкрепиха правителството с гласуване "против" вота.

Причината - малко преди това за пореден път бе отхвърлено предложението за отпадането на дерогацията за внос на руски петрол, внесено от ГЕРБ и подкрепено от ДПС.

66 депутати бяха "за" вота,  61 "против", без "въздържал се". За да бъде успешен вотът той трябва да бъде подкрепен от поне 121 депутати.

Вотът бе по темата за отбраната и националната сигурност. Веднага след първото гласуване Георги Свиленски (БСП) поиска прегласуване и почивка. Той призова депутатите от ГЕРБ и ДПС да се върнат в залата и да гласуват в подкрепа на вота и против правителството. Почивката бе дадена.

Това бе вторият вот на недоверие към кабинета. Първият бе неуспешен.

Веднага след почивката Свиленски поиска проверка на кворума. В залата се регистрираха само 64 депутати. Председателят на парламента Росен Желязков обяви нова почивка от 10 минути, и след нея направи нова проверка на кворума.

При нея отново се оказа, че регистрираните са малко - само 63-ма. Цялата опозиция не се регистрира, въпреки че бе в залата. По тази причина Желязков закри заседанието.

Oчаква се прегласуването на вота да е утре.

"С това, което направиха, ГЕРБ и ДПС постигнаха две цели - спасиха кабинета и показаха, че извиват ръцете на партньорите си от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) по конкретния казус - или ни давате "Лукойл", или си отивате".

Това коментира пред журналисти в парламента председателят на парламентарната група на "БСП за България" 

"Това, което днес се случи, е потвърждение на думите ни за тази "сглобка" - че се събраха само заради интереси, порции на властта, и виждате, че с това се занимават вече 5 месеца", посочи Нинова.

Надявам се колегите тази вечер да прочетат знаците и да не рушат евроатлантическото парламентарно мнозинство, което ще застраши евроатлантическото правителство с коалициите, които направиха по места с "Възраждане" и с БСП. Това не може да се случва, коментира пред журналисти в парламента председателят на парламентарната група на ДПС Делян  Пеевски.

"Или ще има евроатлантическо парламентарно мнозинство, или ще има про-Путин мнозинство, което управлява България. Ние в него няма да участваме, както видяхме и колегите от ГЕРБ-СДС няма да участват, така че това е вечерта на знаците", коментира Пеевски.  

Съпредседателят на "Продължаваме промяната - Демократична България" Кирил Петков коментира пред бТВ, че неговата формация няма да вкара държавата в енергиен риск.

"Ако това е цената за това правителство – ние сме готови да я приемем. Нека прочетат този знак. Нас не ни е страх от риска да падне правителството. Трябва да бъде защитен интереса на българските граждани.

Ако искат утре да гласуват против правителството - да го правят. Няма да вкараме България в енергийна криза.

ДПС и ГЕРБ работят като една партия. Няма две партии. Както ние сме "Продължаваме промянада - Демократична България". Разделянето на ДПС и ГЕРБ е въпрос на различни имена. Хората да знаят, че като гласуват за ГЕРБ - гласуват и за ДПС".

Това каза още Петков.