Основната фаза на квалификациите за Евро 2024 приключи снощи с последните мачове в груповата фаза. 21 отбора, в това число домакинът Германия, който не играе в пресявки, а снощи падна и от Австрия с 0:2 в контрола, са ясни, като вече са разпределени и по урни за жребия.

Остава да бъдат определени още три. Ето как ще стане това и кои са замесените.

В поток "А" на плейофния турнир през март ще играят националните отбори на Полша, Уелс, Естония, както и тимът, който ще бъде определен в жребия на 23 ноември. Този отбор ще бъде един измежду Финландия, Исландия или Украйна.

Другите два ще играят в поток "Б" с Израел и Босна и Херцеговина. Плейофните двойки се определят на база на класирането в Лигата на нациите. Полша ще играе срещу Естония в плейофите, съперникът на Уелс ще бъде определен чрез жребий.

Ако Исландия стигне до поток "А", тогава Израел ще играе с Украйна, а Босна и Херцеговина с Финландия. Ако скандинавците стигнат до плейофите в поток А, украинците ще играят с босненците, а израелците с исландците. Ако Украйна бъде определен за ниво А, израелците ще спорят с Исландия, а босненците с Финландия.

В поток "C" Грузия ще спори с Люксембург, а Гърция - с Казахстан. 

Полуфиналните срещи ще се проведат на 21 март 2024 г., а финалите на 26 март. 

Европейското ще се проведе в Германия от 14 юни до 14 юли 2024 г. Жребият за групите ще бъде теглен на 2 декември, като УЕФА вече определи урните. Любопитно е, че европейският шампион Италия е в последната, четвърта. 

Урните за жребия

Първа: Германия, Португалия, Франция, Испания, Белгия, Англия

Втора: Унгария, Турция, Дания, Албания, Румъния, Австрия

Трета: Нидерландия, Шотландия, Словения, Словакия, Чехия, Хърватия

Четвърта: Италия, Сърбия, Швейцария, победители от плейофи А, В и С

Най-интересното от мачовете снощи: Хърватия се класира

Хърватия победи Армения с 1:0 и си гарантира участие на еврофинарите в последния кръг на квалификациите.

"Ватрените" се нуждаеха от задължителна победа в домакинството си срещу Армения в гр. D и макар и трудно, я постигнаха с попадение на Анте Будимир в 43-ата. Те завършиха на второ място на точка след първия в групата Турция.

Уелс също до последно имаше шансове за второто място, но стигна до 1:1 срещу турците в Кардиф и остана трети в групата. Както личи и по-горе, "драконите" запазиха надежди за Евро 2024 през плейофите през март, благодарение на доброто си представяне в Лигата на нациите.  

Уелс поведе с гол на Неко Уилямс в 7-ата минута, а Юсуф Язъджъ изравни на гостите в 70-ата от дузпа.

Гърция развали стопроцентовия актив на Франция, след като измъкна равенство 2:2 в Атина в мач без значение.

Французите, които преди три дни записаха рекордна победа с 14:0 срещу Гибралтар, завършиха на първо място със 7 победи и 1 равенство и така единствено Португалия финишира с пълен актив в квалификационния цикъл.

Нидерландия финишира на второ място с 18 точки и заедно с Франция ще участва на Евро 2024.

В група I Румъния зае първо място след престижна победа в последния си мач срещу Швейцария с 1:0. Алибек донесе успеха на румънците с попадение в 50-ата минута. Швейцарците завършиха на второ място и също ще играят на Европейското.