Парламентът одобри предоставянето на Украйна на бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение.  Това стана с гласуването на първо и на второ четене на законопроект за ратифициране на Споразумението между Министерството на вътрешните работи на Република България и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника, подписано в София на 8 август 2023 г. и в Киев на 13 ноември 2023 г., предава БТА.

Както Клуб Z писа - става въпрос за точно 118 БТР - по информация на наши източници.

Ратификацията подкрепиха 131 народни представители, против бяха 49, а един гласува с "въздържал се". 

Против ратификацията, очаквано, бяха БСП" и "Възраждане" ."За" гласуваха от ГЕРБ, "Продължаваме промяната-Демократична България", ДПС и седем депутати от групата на "Има такъв народ". Един от депутатите на левицата гласува с "въздържал се".

Това са анонсираните през юли БТР-и, които датират от времето на Възродителния процес и никога не са били използвани от българското МВР. Сега машините са под шапката на жандармерията. Въпреки това в дебата днес от партията на Костадин Костадинов и от левицата днес съзряха, че можело да се използват - при обилни снеговалежи. Дадени бяха множество лични примери - как депутатите им се озовали в откъснати от света села след паднал сняг.  Някои пратиха машините и на границата - да пазят от мигранти. Не стана ясно как.

БТР-ите са с отпаднала необходимост, част от тях са технически неизправни, 40 години не са излизали от складовете. "Украинците са доказали, че могат да правят всичко, с това което получат", посочи преди време Мирчев.

На практика споразумението е между българското вътрешно министерство и Министерство на отбраната на Украйна. Бронираната техника с наличното към нея въоръжение и резервни части се предоставят безвъзмездно на Киев и е по силата на решението на парламента от 21 юли.