Освобождаването на заложници от Газа, съгласно временното примирие с "Хамас", няма да стане преди петък, съобщи израелският съветник по националната сигурност Цахи Ханегби, цитиран от Ройтерс.

Първоначално двете страни се бяха разбрали споразумението за прекратяване на огъня да влезе в сила в четвъртък.

В изявление, разпространено от правителството на Израел, съветникът по националната сигурност посочва, че преговорите за освобождаването на заложниците продължават и напредват. 

"Началото на освобождаването (на заложниците) ще протече съгласно споразумението между страните, но не преди петък", заяви израелският представител.

Израел и "Хамас" постигнаха договорка за четиридневно примирие, по време на което трябва да бъдат освободени най-малко 50 заложници в Газа, пленени при смъртоносните атаки на палестинците от 7 октомври. По план групировката трябва да освобождава по 10 заложници на ден, за да печели по ден "пауза" в боевете, се посочва в документ на израелското правителство.

На свой ред Израел се ангажира да освободи най-малко 150 палестински затворници и ще допусне повече хуманитарна помощ в обсадената крайбрежна територия след седмици на бомбардировки и престрелки.

Засега не е ясно каква е причината за отлагането на сделката, която бе договорена след продължителни преговори с участието на Израел, палестински въоръжени групировки, Катар, Египет и Съединените щати.

Говорителят на катарското външно министерство Маджед Ал-Ансари каза в четвъртък, че прилагането на споразумението "продължава и върви положително".

"Споразумението за примирие, което беше постигнато, ще бъде сключено в следващите часове", каза той.

То не се ползва с подкрепата на всички представители на израелското правителство. Министърът на националната сигурност Итамар Бен-Гвир описа сделката като "историческа грешка", която ще насърчи "Хамас" и ще постави в риск живота на израелските войници.

Около 240 заложници бяха взети за заложници от палестински бойци при нахлуването в Израел на 7 октомври, при което също бяха убити 1200 души, повечето от които цивилни, според израелските власти. Атаката предизвика бурна израелска офанзива в управляваната от "Хамас" Газа, като спроед палестински данни убитите са над 14 000 души, хиляди от които деца.

Нетаняху подкрепи споразумението с "Хамас", но обеща, че прекратяването на огъня ще бъде временно и няма да сложи край на кампанията за унищожаване на групировката.

"Ние печелим и ще продължим да се борим до пълната победа", увери той в сряда.