Даниела Талева -  първият избран съдия, който става адхок прокурор и ще разследва Борислав Сарафов, се яви пред Пленума на ВСС и описа няколко сериозни проблема.

Както Клуб Z писа, Пленумът веднъж вече обсъди със самия "разследван" - Борислав Сарафов, негово съвместно писмо с Лада Паунова (ресорен зам.-председател на ВКС) и Руси Алексиев (зам.-председател на СГС). Още тогава Сарафов и Алексиев описаха пред кадровиците сериозна гама от пробойни и неясноти (според тях) в механизма за разследване на главния прокурор и неговите заместници. Да споменем само, че обособяване на ново секретно деловодство би отнело 6-8 месеца...

Днес, като продължение на същата дискусия се явиха самата Талева и Лада Паунова.

Съдийката, която в момента доизписва делата си в СГС, за да не почнат от нулата (друга неуредица, която е потресаваща, б.а.), преди да встъпи във Върховна касационна прокуратура, каза, че в битов план не знае къде ще бъде позиционирана: 

"Според мен е добре да се помещавам на място, на което да се чувствам възможно най-независима от и.ф. главния прокурор, когото ще трябва да разследвам."

(Клуб Z напомня, че Сарафов е в интересна ситуация - сигналите срещу него, за които бе стартирано разследването, са в качеството му на зам.-главен на Гешев. Тъй като попада в обхвата на закона. Но пък междувременно той стана и.ф. главен т.е. - ръководи изцяло прокуратурата, следователно и Талева, щом тя стане прокурор.)

Евгени Иванов - острие на прокурорската колегия, я попита - как тя си представя това съвършено работно място, на което ще се чувства спокойна и независима.

"Не знам дали ми достига въображението да си го представя... Дето се вика - да не се виждаме и засичаме през час с и.ф. главния прокурор, когото ще трябва да разследвам."

Вторият въпрос на съдийката бе коя система ще използва, като деловодство, за работа, за качване на всякакви материали по разследването и пр. Защото, ако е системата на прокуратурата – всеки акт, който качва, ще бъде видим за всички, включително естествено - от шефа на всички. 

"Системата трябва да е независима от лицето, което трябва да разследвам - смята Талева. - "Макар че, чисто законово, би трябвало да съм част от прокуратурата. Предполага се, че ще бъда подчинена именно на и.ф. главния прокурор."

Третият абсурд, който посочи, е че си е мислела например - как ще излиза в отпуск.

"От кого ще искам разрешение? От и.ф. главния прокурор, когото ще трябва да разследвам?! Надявам се съзнавате конфузността на ситуацията."

Съдийката се обърна към кадровиците - че идеята й е "ако може да направите нещо", така че тези на пръв поглед дребни проблеми да бъдат решени по най-добрия начин.

Членовете на прокурорската колегия бяха особено активни - Евгени Иванов подхвърли например, че се чуди: ако някой й поиска отвод, какво ще се случи.

Имаше от негова страна и откровени въпроси-уловки: като говорела непрекъснато, че ще "разследва", означава ли, че има настройка непременно да образува досъдебно производство... А не първо да провери дали има основания.

"Не ми е идеята да дойда и да почна да образувам досъдебни производства. Дори не знам колко и какви сигнали има постъпили... Не е ясно и по какъв начин ще ми бъдат предадени тези сигнали", поясни съдийката.

Гергана Мутафова взе думата, колкото да се оплаче от недобросъвестното, неприятелско отразяване в медии на дейността на ВСС по случая. Иначе нямала въпроси към адхок прокурорката.

Огнян Дамянов също се изказа - определени ли са вече МВР служителите, които ще работят по тези разследвания, така, както е описано по закон. И напомни думите преди няколко дни на Лаура Кьовеши - че имало случаи как български полицаи саботират разследвания. Отговорът бе: не, никой още не е казвал на новата адхок прокурорка с кого ще робати.

Съдия Талева апелира, че днес е тук, за да помоли кадровиците да опитат... "да са по-малко пречките, след като законодателят... хм (въздиша тежко) не е дообмислил докрай нещата".

"Аз съм просто първият избран – въпросът не опира до мен. Да могат и следващите да работят и да си изпълняват спокойно задълженията", каза тя.

Зам.-председателят на ВКС Лада Паунова обяви на членовете на ВСС, че е нормално в закона да не са уредени всички дребни детайли, а това да става чрез правилника за администрацията на прокуратурата. Но посочи парадокса, че той също се одобрява от... този, когото ще разследват, т.е. - от главния или зам.-главния прокурор.

На фона на способностите на ВСС да "тупа топката" по други въпроси, двете бяха изслушани експресно, всичко на всичко за 36 минути. Накрая съветът излезе единствено с решение, че ги е изслушал.