Предложението на финансовото министерство да се намали прага на кешовите разплащания от 10 000 на 5000 лв. предизвика разнопосочни коментари в парламента. От ГЕРБ изразиха сериозни резерви към тази идея. От "Продължаваме промяната - Демократична България" също не я подкрепят категорично.

"Ние смятаме и повечето организации, които изпратиха становища по тези законопроекти казват, че те ще увеличат единствено административната тежест за гражданите, за бизнеса, а и за приходните агенции, които ще трябва да ги изпълняват. Поради това - видяхте, че ние се отнасяме с резерви към тях. Нашата парламентарна не подкрепи и в ресорните комисии нито един от предложените проекти в данъчните закони. Също е и отношението ни към ограничаването прага на разплащанията в брой".

Това заяви Александър Иванов (ГЕРБ). Мартин Димитров (ПП-ДБ) обаче припомни, че именно ГЕРБ са предлагали "същото рязко намаляване на прага на кешови разплащания и тогава десните икономисти бяхме против"

"Сега съм разговарял с Асен Василев, много преди днешните изказвания и съм говорил и пред вас, че ако трябва да има намаление на прага за кешови разплащания, той да бъде много по-плавен - не от 10 000 на 5 000, а от 10 000 на 8 000. Това е едната алтернатива. Другата е въобще да не се променя", каза още Димитров.

Той обясни, че зад тезата изобщо да не се променя прагът стоят два много важни аргумента – единият е, че заради инфлацията, която се натрупа в последните години, въпросните десет хиляди лева, са с много намалена покупателна способност, а другият – е, че в малките населени места няма толкова развита клонова мрежа на банките и толкова банкомати, което по думите му би натоварило прекомерно хората в малките населени места.  

Светът върви напред и електронните пари ще стават все повече, но възможността гражданите да извършват плащания в хартия е тяхно право, обясни Димитров.