След две провалени заседания на парламента за гласуването на вота на недоверие към правителството и демонстрацията от страна на ГЕРБ и ДПС с невлизане в зала, както и със серия от обвинения, че ПП-ДБ е в нова коалиция с БСП, "Възраждане" и ИТН за дерогацията за "Лукойл", в ранния следобед в петък представителите на трите управляващи (под една или друга форма) партии се появиха пред медиите, за да обяват, че са се разбрали.

"В сряда ГЕРБ-СДС и ДПС ще участват в кворума на парламента, за да покажат, че евроатлантическото мнозинство съществува", обяви на брифинг в парламента председателката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

До решението се е стигнало след интензивни разговори между двете формации и финансовия министър Асен Василев. На нея ГЕРБ-СДС и ДПС са поставили условия, свързани с дерогацията, бюджета и „демонстрация на евроатлантическото мнозинство”.

Отмяната на дерогацията - в два етапа

Отмяната на дерогацията няма да стане за три дни, както настояваха до последно от ДПС и ГЕРБ, а на два етапа - съответно от 1 януари и от 1 март 2024 г.

"Първата стъпка е от 1 януари - спиране на квотите за износ. Втората стъпка е от 1 март - окончателна отмяна на дерогацията, като на този преходен период сме се съгласили единствено и само, за да няма финансови сътресения на пазара, а именно тези щети от повишение на цената на дизела и бензина да бъдат поети от българските граждани”, съобщи Атанасова.

За бюджета - исканията на всички групи удовлетворени

По отношение на Закона за държавния бюджет също има постигнат компромис.

Намерени били възможности всички искания на парламентарните групи по отношение на приходите и разходите да бъдат удовлетворени.

"ГЕРБ постави условие проходите да бъдат направени по-реалистично  и в тази връзка ще бъдат намалени с 2,4 млрд. лв., точно толкова, колкото е планираната вноска за таксата за газа.

Второто условие беше да има списък с национални приоритетни инвестиционни обекти и в него ще бъдат включени магистрала "Струма", пътят Плевен-Русе, магистрала "Хемус" и други. ДПС пък постави такъв приоритетен списък за инвестиции в общините", обясни председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев.  

От неговите думи стана ясно, че тези два списъка ще бъдат уточнени между първо и второ четене и ще бъдат неразделна част от бюджета, подсигурени със съответния ресурс. Договорено е и известно свиване на капиталовата програма.

"Капиталовата програма става от 12 на 10 млрд. лв., достатъчна да покрие всички тези изисквания и да помогне икономиката на страната да не влезе в рецесия", допълни той и каза, че също така прецезирали тавана на поемането на дълг с почти 1 млрд. лв., като така постигнали съгласие за рамката и за капиталовите разходи на държавния бюджет, който ще бъде внесен следващата седмица. 

За мнозинствата

"Получихме гаранции от ПП-ДБ, че занапред няма да има случаи, в които тяхната парламентарна група ще гласува заедно в различно мнозинство с „Възраждане“, БСП и „Има такъв народ“, заяви по тази тема още Атанасова.