Дуото Делян Пеевски-Бойко Борисов постави днес под въпрос приемането изобщо на бюджет за следващата година. По традиция двамата акапелно дадоха изявления пред журналистите, скупчени пред пленарната зала, като общата им заявка бе, че може и да не подкрепят на първо четене някои от спорните данъчни закони, което означава, че те не може да бъдат внесени в следващите няколко месеца наново, респективно - да не мине и бюджетната рамка, от която са част.

Пръв днес говори пресният предсдеател на парламентарната група на ДПС Пеевски.

- Нищо не е бламирано, нищо не е бламирано... - тръгна да отговаря той на въпроса, след като ГЕРБ и ДПС бламираха с "въздържал се" законите в комисия и те не минаха, ще  ги бламират ли и в зала.

- Ще подкрепите ли в зала? Защото ако не го не може да се внасят в срок от три месеца - бе попитан.

- Това ще го прецениме, нека да видим колко гласа има...

- В смисъл, може да отхвърлите данъчните закони?

- Всичко може да се случи... - заяви мистично Пеевски.

Но все пак посочи, че смятал, че няма да се стигне дотам и "между първо и второ четене ще има множество корекции, които ние ще предложим". Което в превод означава, че въпреки това разнопосочно говорене на Пеевски, ДПС все пак би следвало да подкрепи законите.

Минути след неформалния и вероятно формален бъдещ лидер на Движението говори Борисов. В началото не можа да разбере какво точно го питат във връзка със сроковете по правилник, в които отхвърлени закони не могат да бъдат предлагани отново. "Има много неща, които трябва да се направят още до вкарването" - заяви Борисов, но бе контриран от журналистите, че данъчните закони са вече вкарани.

"Ако г-н Василев работи по начина, по който в момента и се договорим, че межжду първо и второ четене това ще се случи, тогава ще действаме по един начин. Ако не се договорим - по другия начин. Защото ние няма доносите да ги превръщаме в държавна политика", заяви все пак Борисов.

В случая става въпрос за промените в Данъчно осигурителния процесуален кодекс, с които се предлага намаляане на прага на кешовите плащания от 10 хил. на 5 хил. лв., както и т.нар. "бонус-донос" - при сигнал в НАП за укрити данъци подателят да получава 10% от събраната допълнително сума.