Германското правителство иска да спре дълговата спирачка за 2023 г., за да преодолее бюджетната криза в страната. С нов коригиран бюджет министърът на финансите Кристиан Линдер ще гарантира субсидирането на цените за ток и газ от страна на държавата, за да облекчат бизнеса и домакинствата.

Миналата седмица Конституционният съд на Германия спря изпълнението на бюджета, след като обяви, че е противоконституционно да се прехвърлят стари заеми към климатичния фонд. Министърът на финансите Линднер обясни, че ще бъде направено предложение до Бундестага за вземане на решение за извънредна ситуация.

„След разговор с канцлера и вицеканцлера реших да представя допълнителен бюджет до няколко дни. Ще спазим конституционните изисквания при допълнителните разходи, които ни се налагат заради субсидирането на цените на тока и газа“, заяви Линднер.

Предпоставка за спиране на дълговата спирачка според основния закон в Германия е да не се поемат нови дългове. Линднер гарантира, че няма да се поемат нови дългове, а само средствата, които вече са използвани за преодоляване на кризата, ще бъдат поставени на сигурна правна основа.