Министерският съвет се събра извънредно днес и прие проектобюджета на Асен Василев. Той отива в парламента, но там едва ли го чака топло посрещане - недоволните от предложенията на финансовия министър на ПП-ДБ и там изглежда са мнозинство.

Защо годишният бюджет предизвиква такива спорове, медиен шум и остри реакции срещу министъра? Едната добра новина е, че този път тези казуси се обсъждат навреме, коментира икономистът Преслав Райков в новия Z-Каст.

"За мен има две причини. Много е пожелателен откъм икономическо представяне в текущата ситуация, в която се намира българската икономика. И геополитическата ситуация на водената на 500 км от нас война. Може би прекалено оптимистично залагаме всички прогнози в бюджета - аз бих заложил малко по-песимистични такива", отбеляза той.

Втората причина пък е "прекалено разточинелния социален пакет".

"Той не е обвързан с реформи, оптимизации или пък някакъв фокус. Бюджетът е инструмент да постигнем определена цел с определена политика, нещо, което не виждаме през последните 3 години. Ние нямаме някаква цел, която искаме да постигнем с този бюджет", добави Райков

Ще се чудим ли след 3-5 години откъде да финансираме този постоянен ръст на пенсиите?

Достатъчно ли е да имаме само 3% дефицит, защото това ни позволява влизане в еврозоната, или можем да се опитаме да имаме бюджет без дефицит? Всъщност, за какво използваме този дефицит?

Какъв е смисълът на все по-голяма капиталова програма, която както винаги няма да се изпълни - и защо Асен Василев следва примера на бюджетите на Бойко Борисов? Лошо ли е да има заеми, или е лошо да има заеми без план?

Ще успеем ли някога да върнем данъчната ставка на ресторантьорите на предишните нива, или "отворихме състезанието към дъното"?

Отговорите на тези и много други въпроси - гледайте и чуйте в новия Z-Каст:

Слушайте Z-Каст и в платформите SpotifyGoogle PodcastsTuneInApple Podcasts.