Временната комисия за полицейското насилие, която парламентът създаде днес, няма да разследва само какво се е случило миналата седмица с футболните фенове, а и ще предлага законови промени. Това обяви в "Панорама" по БНТ председателят на Народното събрание Росен Желязков.

"Защото трябва да се променят някои от наредбите и да се дефинира по-ясно в закона пределът на употреба на физическа сила при масови безредици и футболно хулиганство", разясни той.

Депутатът от ПП-ДБ Христо Петров - Ицо Хазарта, допълни по повод полицаите, злоупотребили със сила:

"Тези хора трябва да понесат отговорност - и то не да бъдат преместени от една стая в друга, а както всеки друг човек носи отговорност, когато извършва престъпление."

Двамата парламентаристи се обединиха зад тезата, че управлението между техните партии работи ефективно, макар и с много усилия.

"За ГЕРБ това е безалтернативно участие, независимо от тежката конкуренция помежду ни в рамките на това мнозинство. Управлението в изпълнителната власт не може да донесе популярност и дивиденти, но и ние като партия носим отговорност. Вижда се за кои компромиси сме съгласни и за кои не сме съгласни“, отбеляза Желязков.

Петров повтори тезата, че няма коалиция, а правителството е на Денков и с подкрепата на ПП-ДБ - макар ГЕРБ да имат поне един свой министър вътре, а както се разбра след липсата на оставка от министъра на МВР, може би и повече.

"За коалиция трябва да има писмено споразумение", смята той. "По-скоро е управление, съставено от двете най-големи политически сили, които взаимно се контролират."

(В дефиницията на "коалиция" няма изискване за писмено споразумение, б.р.)

Росен Желязков пък смята, че няма значение дали се нарича "сглобка", "по-важното е какво произвежда".

Попитан защо се създава усещането, че в парламента се изпълнява волята на Делян Пеевски, Христо Петров отговори така:

"Аз съм народен представител и заповядвам да има реклами след 45 минути. Това прави ли ме ваш началник? Не, просто съобщавам информация за нещо, което знам, че ще се случи, обърна се Христо Петров към водещия. - Такъв е случаят."