ГЕРБ е твърда опозиция в София, защото "Продължаваме промяната - Демократична България" така поискаха. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента.

"ПП-ДБ ще платят цената горчиво, ако направят коалиция в София с БСП и Възраждане", заяви Борисов.

И допълни:

"В последните седмици видяхме новата алтернатива на ПП-ДБ - Възраждане и БСП. Искам да напомня на Петков, че беше петък и той ми каза, че ако не бъде избран Терзиев, ще падне правителството. Тогава аз от Самоков призовах ГЕРБ и благодарение на тези гласове правителството остана. Аз казах: гласувайте за кандидата на правителството. Уж прокремълски и пропутински, а с тези партии преговарят за мнозинство.

ПП-ДБ ще платят цената горчиво, ако направят коалиция в София с тези партии – Възраждане и БСП. Ние сме твърда опозиция в София, защото те така поискаха".

Лидерът на ГЕРБ допълни, че утре ще постави този въпрос пред европейските посланици, с които има среща. И заяви, че съветниците от партията никога няма да подкрепят Борис Бонев за председател на СОС.

"ПП-ДБ, Възраждане и БСП изведнъж си късат ризите, че чак до март трябва да стои дерогацията. Дълговата криза е факт вече. Трябва да имаме бюджет, който да пази от дълговата спирала. Ние ще подкрепяме само неща, които смятаме за правилни".

Това каза още Борисов.

За вота и бюджета

"Този вот е безсмислен и ние няма да го подкрепим", заяви лидерът на ГЕРБ по повод вота на недоверие в парламента.

Борисов аргументира отказа си с думите, че в последните 10 години партията му е направила много за въоръжаването на българската армия.

Бюджета в този му вид няма да го подкрепим и затова съветвам финансовия министър бързо да си го преправи преди първото четене, за да не се налага да гласуваме против, каза още лидерът на ГЕРБ.

"За всички общини трябва да се намери механизъм да бъдат подпомогнати – и за осветлението, и за инфраструктурата, и в администрацията, посочи той.

Разговорът не е дали искаме да се даде само на нашите общини, или само на ДПС, или само на тях - просто да се вкара това в бюджета по начин, по който хората в тези региони да са доволни", допълни Борисов.

Според Борисов заради бюджета не може да падне правителството. Той припомни, че в последните три години държавата е била без бюджет.

За националния отбор по футбол

Борисов определи като срамна ситуацията, която възникна около мача България-Унгария.

"Срамота! Никой политик не може да си позволи да иска оставката на когото и да е било от тези организации.

С моя приятел Орбан - те се шегуваха вече с нас, че в България, след като свърши мандатът на моето правителство, дори туристическа ваканция на семейства не може да се организира, камо ли футболен мач."

(От унгарската футболна федерация казаха нещо малко по-различно - "Поведението на Българския футболен съюз е безпрецедентно, несериозно и неспортсменско. Не можете да организирате дори семейна почивка по такъв начин, камо ли международен футболен мач със сериозни залози, включващ много хора и интересуващ милиони" - б.р.)

"Но този срам - футболните първенства са направени още от едно време заради публиката... Те затова отиват там, за да си изпуснат емоциите. Всичко това се прави на стадиона, затова е различно усещането от това да си на стадиона и вкъщи.

Да лишиш от публика с някакви мотиви, това вече е недопустимо, затова казах, че е срамно! И след това да тръгнеш по градовете, също не е правилно. Не може да има състезания без публика", каза Борисов.