Невъзможно е да се простят "престъпленията на геноцида" Гладомор, извършен от СССР през 30-те години по време на управлението на Сталин, заяви украинският президент Володомир Зеленски, цитиран от Франс прес и БТА.

Големият глад през 30-те години на миналия век отне живота на милиони хора, припомня АФП (както тогава, така и сега Украйна е иначе "житницата на Европа", б.р. на Клуб Z).

"Невъзможно е да се забравят, да се разберат и най-вече да се простят ужасните престъпления на геноцида, които украинците преживяха през XX в.", заяви украинският държавен глава.

Всяка година в четвъртата събота на ноември Украйна почита паметта на жертвите на трите Гладомора - през 1921-1923 г., 1932-1933 г. и 1946-1947 г. За особено трагичен се смята Гладоморът от 1932-33 г., взел между 4,5 и 10 милиона жертви, според различни оценки. Той е признат за геноцид над украинския народ от 31 страни по света, включително и България.

СССР дълго отричаше масовата гибел на украинците вследствие на изкуствено предизвикания глад, като на журналистите се забраняваше да пишат по тази тема. Едва след обявяването на независимостта на Украйна бяха разсекретени архивни документи и свидетелства на очевидци, посочва УНИАН.

Масовият глад обхваща всички области на Украинската съветска социалистическа република, особено централните райони. Най-тежкият период е през първата половина на 1933 г. По заповед на Сталин от украинците се изземат всичкото зърно и продоволствени запаси. От отчаяние селяните са консумирали слама, кората на дървета, кожени обувки, стигало се е дори до канибализъм, отбелязва УНИАН.