Целият интернет от два дни е превъзбуден заради офертите на една телевизионна красавица. Участничката в шоуто „Ергенът“ предложи обяд или вечеря в своята компания срещу определена сума. Може да се резервират лотове от един до 24 часа. Доколкото разбрах, предложенията й са разграбени като топъл хляб. Хората обичат да се снимат с красавици. Мъжете също. Знам го от личен опит, имам снимки с кого ли не....

Да не говорим, че на някои мъже да си купят брънч или вечеря е единственият шанс да ги видят с красива жена. Даже с жена по принцип.

Всъщност идеята на Виктория Капитонова – така се казва момичето, не е някаква иновация. На Запад всеки, който може да продаде нещо, го продава. Знаете как е при капитализма. Всичко може да си купиш, стига да имаш досаттъчно пари. Не е като при социализма едно време, когато моралът беше над всичко. А и нямаше какво да купиш, така или иначе.

По реакциите към Капитонова и офертите й в интернет виждам, че за доста народ социализмът все още си е тук. Морал има, пари нема. Знам как е, не се притеснявайте. И както е винаги с капитализма у нас, веднага се появиха десетки имитатори. Българският капитализъм е караоке-капитализъм, затова повечето хубави идеи бързо се опорочават. Та, всеки тръгна да продава каквото има – тава пиле с картофи, кратки разкази, тъпи смешки... Това с тавата най-много ме трогна. Беше, разбира се, мъжка закачка. Жените на това - да готвиш каквото можеш, но редовно - му викаме трагедия, или за по-кратко брак.

Та, редовният потребител не можа да накриви шапката на руската инфлуенсърка Капитонова. Обаче не знам защо в политическите среди не си дадат сметка, че това е много изящен начин хем да си пробуташ логореята, хем да ти платят за това.

Например Делян Добрев би могъл да е достойна конкуренция на Капитонова. Може да продава обяд в неговата компания, в която ще ни покаже някой и друг ексел. Или вечеря с избрани листчета, на които си е записал компроментиращи за някой съперник изчисления. Само ще трябва да внимава в този нов бизнес да остави клиентите все пак и те да хапнат нещо, да не им изяжда и тяхното.

Разбира се, най-много записвания, прогнозирам с години напред, би имало за вечеря с Делян Пеевски. Просто си носиш нотариалните актове на всичко, което имаш и банковите карти с пинкодовете и му ги даваш. Това е цената за хапването с него. С Пеевски по принцип обедите  и вечерите са като с Добрев – те хапват, ти плащаш. Ама то не че и сега не е така де, така че няма да наричаме този бизнес иновационен, а традиционен.

Борисов може даже да мине по-тънко от тях – срещу филия с мас получаваш разказ за магистрала „Тракия“. Е, и няколко златни кюлчета трябва да се прибавят, за да се яви самият Борисов лично, а не да го замества я някой Волен, я някой Костадинов.

По-сложна ще е вечеря с някой от новите политици. Техният електорат е много капризен и няма да се съгласи на нищо по-малко от седемстепенно меню, а ако им го поднесат, ще намират махна на всяка хапка.

И естествено ще знаят как по-добре се готви всяко едно ястие. Тук ще помогне малко повече психология – ПП и ДБ могат да канят целия си електорат (той не е много, за половин година ще се извърви)  и срещу заплащане да им оставят час време да си кажат идеите за това как се управлява най-правилно. Така до следващите избори всеки от тях най-сетне ще се е почувствал лично изслушан и уважен, та може да спестим доста драми.

Така, че отваряйте слотовете и слагайте на тезгяха всичко, което може да ни пробутате.