"Нека да останем верни на нашата основна мисия - да продължим да просвещаваме младите и будни умове на България - това е нашето бъдеще. Нека светъл пример при осъществяването й да бъде твърдостта, смирението и целеустремеността на св. Климент Охридски."

Това каза новоизбраният ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. д-р Георги Вълчев в словото си на академичното тържество за патронния празник на висшето училище.

Съгласно дълголетна академична традиция ректорът в периода 2015-2023 година проф. Анастас Герджиков представи новоизбрания ректор на Софийския университет проф. Георги Вълчев.

"Днес всички ние сме се събрали да отбележим нашия патронен празник - деня на св. Климент Охридски. В своето 135-годишно съществуване Софийският университет "Св. Климент Охридски" започва да прави това още от далечната 1902 г.

Още тогава академичната колегия на нашата Алма матер си дава сметка, че ако иска успешно да изпълнява своята основна мисия - да съхранява и развива българската културна традиция, но и да модернизира с бързи темпове една изостанала по онова време страна, трябва да потърси опора и вдъхновение в първообраза на първия български епископ и просветител - св. Климент Охридски", отбеляза проф. Вълчев, цитиран от БТА.

Той подчерта, че делото на св. Климент Охридски е наистина впечатляващо, като ученик, помощник и следовник на светите равноапостоли Кирил и Методий. При завръщането си в България той е натоварен от тогавашния български владетел княз Борис Първи с отговорната мисия да просвети и приобщи населението в областта Кутмичевица към идеите на православното християнство.

В дългогодишната си книжовна и просветителска дейност там, св. Климент Охридски успява да създаде основите на самостоятелна книжовна школа, да обучи хиляди ученици и да спечели искрените симпатии и почит на местното население, каза ректорът на Софийския университет. Днес, векове по късно, ние отново имаме нужда от невероятната духовна сила и целеустременост на св. Климент Охридски, за да бъдем истински следовници на неговото дело, добави той.

"Живеем в свят, изпълнен с дълбоки противоречия и задълбочаващи се неравенства. Свят, в който социалната тъкан на обществата ерозира с невиждани темпове, а традиционните ценности се заменят от арогантност, агресия и лицемерие. Свят, в който, въпреки небивалия напредък на технологиите, знанието сякаш се обезценява, а посредствеността шества триумфално във всички сфери на обществения живот.

Свят, в който животът на отделния човек започва да се обезценява, а войната се превърна в постоянен, ужасяващ спътник на нашето ежедневие. Свят, в който вярата в разума все повече започва да отстъпва пред фалшивите сензации и конспиративните теории и омразата. Свят, който сякаш се лута, без цел и посока.

Едно обаче е сигурно, много и тежки са въпросите, на които в следващите години трябва да намерим отговорите заедно, като общност, ако искаме да бъдем истински следовници на нашия патрон и да открием вярната посока към бъдещето", каза проф. Георги Вълчев.

Ректорът се обърна към колегите си от Софийския университет с думите:

"От все сърце Ви желая здраве и сили, за да останем верни на нашата основна мисия - да продължим да просвещаваме младите и будни умове на България - това е нашето бъдеще. Нека светъл пример при осъществяването й да бъдат твърдостта, смирението и целеустремеността на св. Климент Охридски".

На тържеството деканът на Юридическия факултет проф. д-р Даниел Вълчев произнесе академично слово на тема: "Правото - между сакралното и профанното".

Бяха връчени и удостоверенията на новоизбраните професори за периода от 25 ноември 2022 г. до 25 ноември 2023 година. На церемонията бяха обявени и различни награди.

Академичното тържество завърши с музикална програма на Университетския хор за старинна музика с диригент Красимира Цуцуманова.

Преди тържеството Академичният съвет на Софийския университет, начело с ректора проф. Георги Вълчев, поднесе венец пред паметника на св. Климент Охридски.