Децата от социален дом в Роман останаха без единствения си транспорт, след като старият им автобус буквално е унищожен от ръждата. 

В Комплекса за социални услуги за деца и семейства във врачанския град живеят постоянно 30 деца, лишени от родителски грижи. Други 20 с увреждания посещават услугата дневен център от различни населени места. Транспортът досега се е извършвал с бус втора употреба, дарен преди 15 години.

Историята разказа бТВ днес.

"С този бус се придвижваме за специализирани медицински прегледи извън Роман, придвижваме се към инициативи, в които децата се включват на национално ниво, към момента е направил около 800 хиляди километра, абсолютно целият е покрит с ръжда", казва пред медията директорът на КСУДС Ивет Симеонова.

Преди около месец антиката напълно отказала.

"За последните две години положихме много усилия да го поправим каквото можем, но вече нещата излизат извън контрол", казва и шофьорът Светослав Наков.

Говори и Йорданка Тодорова - приемен родител на две деца с увреждания, която е силно притеснена, защото живее на село.

"Без автобус е изключително тежко и търсим варианти, с които да се придвижим, много е трудно, а като работеше автобусът, взима детето от вкъщи и го връща пред вкъщи", добави тя.

Молбата на служители и родители е, който може да помогне, тъй като институцията не разполага със собствени средства.

"Даже разчитаме на покупка на превозно средство отново втора употреба, не смея и да помисля, че някой може да ни подари чисто нов бус", казва Ивет Симеонова.

Без организиран транспорт дневният център, в което едно от децата на Йорданка поради заболяването си пребивава целодневно, рискува да затвори.