Делян Пеевски използва усложнената ситуация в страната след падането на сняг, комбиниран със силен вятър, за да пробва нова серия от назидания към премиера Николай Денков.

Той използва вече отработената си стратегия да пуска написани позиции с провокативни препоръки и критики.

Първо се възмути, че премиерът е свикал извънредно заседание на Министерския съвет онлайн: "Г-н премиер, сняг онлайн не се чисти! Нито се отстраняват аварии на електропреносната мрежа в онлайн заседание на МС."

И продължи в същия дух:

"Премиерът да напусне топлия и уютен кабинет, заедно с министрите да бъде там, в снега, където хората бедстват и да направи необходимото така, че минимална снежна покривка да не се превръща в бедствие за хората и държавата - без ток, с непроходими пътища и прекъснати комуникации", препоръча депутатът от ДПС, който обаче не беше забелязан да разчиства улици или да бъде сред хората в снега. 

Денков: Ако иска Пеевски, да излезе със снегорин, лопата и да почисти

На брифинга след заседанието, свикано в МС, попитан Денков отговори:

"Не знам как си представя Пеевски ролята на премиера, аз го призовавам, ако иска, той да излезе със снегорин, лопата и да почисти снега. Ролята на институциите е да видят къде има нужда от допълнителна подкрепа и да я осигурят."

Тези думи на Денков дадоха повод на депутата, санкциониран по "Магнитски" и една от най-противоречивите фигури в българската политика, срещу когото преди 10 години имаше национални протести, да сподели, че е готов да стане премиер.

„Да ме номинират за премиер – няма да избягам от отговорност и мога да се справя. Денков да не се заиграва с шегички, а да си върши работата“.

Тази позиция беше разпространена от пресцентъра на ДПС следобед в неделя като поредна доза провокация.

Шефът на ПГ на ДПС, който вече се държи и като новия лидер на Движението, от известно време почти не пропуска ден, в който да не се изяви с писмена критика или реплики в кулоарите на НС.

„Ако признава, че не могат да се справят, ако не съзнават какво трябва да направят за да управляват държавата, да ме изберат за премиер. Аз няма да избягам от отговорност и мога да се справя. И ще работя винаги за хората. Очаквам номинацията им още днес. Разбирам, че управление не се учи в химическата лаборатория, но виждам, че не се справят с трудностите. Отговорност на премиера е да води и координира цялата държавна машина в името на най-добрата подкрепа и сигурност на хората", добавя в позицията Пеевски.