Към 17:00 всички проблеми в мрежа за високо напрежение са отстранени. Това каза министърът на енергетиката Румен Радев на брифинг в Министерството на енергетиката. От над 20 засегнати подстанции, към всяка една имаме редовна свързаност, добави Радев. 

„Малко под половин милион души в цялата страна остават без ток“, уточни той.

Сутринта 800 000 са били засегнатите абонати. По думите му над 430 населени места са електрозахранени през деня. 

„В тези сложни часове работят стотици, да не кажа хиляди, както от системния оператор, така и от електроразпределителните дружества, са на терен. Нека да отдадем заслуженото към всички колеги, които работят още навън. Говоря за над хиляда човека. Това е трети пореден уикенд, в който ситуацията е сложна“, уточни той.

Ситуацията с мрежата на средно и ниско напрежение е тежка, продължава да е сложна обстановката и аварийните екипи продължават работата, каза още министърът.

"Електроразпределителни мрежи Запад" – над 770 населени места и над 300 000 абонати. Най-големият брой от следените постоянно прекъсвания на електрозахранване са в областите Благоевград, Видин, Монтана, Враца, Софийска област, Плевен, Перник, Ловеч и Кюстендил.

"Електроразпределение Юг" – местата без електрозахранване са 55 и над 300 000 абонати.

Най-сериозно е положението в Стара Загора, Хасково, Сливен, малка част в Пловдив и отделни села в Смолян.

"Електроразпределение Север" – 779 населени места – 196 000 засегнати абонати", изброи той.

Съоръженията на газопреносната система в цялата страна работят нормално,  "Топлофикация-София" има малко на брой аварии.

„Всички страдаме от системния подход, в който стремейки се с минимални усилия, за да успяваме да задържаме в ценово отношение натиска и към битови потребители, и към индустриални потребители, понякога да не доглеждаме необходимите средства и ресурси за развитие на мрежата и това е проблем“, коментира Радев.

Евакуирани са над 120 души

Всички институции работят в синхрон и при пълна мобилизация за превенция и отстраняване на авариите и защита на хората в цялата страна, съобщиха от правителствената пресслужба. Министерствата и техните агенции и дружества са в готовност още от петък. От полунощ се работи на пълни обороти и в сътрудничество с местната власт, за да се възстанови нормалният ритъм в населените места. Сняг продължава да вали в областите Русе, Разград, Шумен, Добрич, Сливен, Габрово, Силистра, Стара Загора.

До момента са евакуирани над 120 души, като и в този момент продължава работата по няколко сигнала за бедстващи хора в областите София, Враца, Пловдив и Варна. 

През последното денонощие 1110 снегорини и машини разчистват и обработват пътищата от републиканската пътна мрежа. Екипите на Агенция “Пътна инфраструктура” и главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” работят без прекъсване за локализирането и отстраняването на повреди и произшествия. 

По разпореждане на премиера и на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев е създадена организация шестте Държавни горски предприятия да подпомогнат активно с горска техника почистването на снега и отстраняването на щетите. В областите Враца и Велико Търново, по поискване на общинските и областните власти в почистването са се включили и военни формирования.

Пътната обстановка в края на неделния ден

Към момента затворен за движение за всички МПС е проходът „Троян - Кърнаре”. Всички други вече са отворени. Магистралите са почистени и отворени за движение, а където е необходимо, движението се регулира от “Пътна полиция”. Временно е спряно движението за всички МПС, поради снеговалеж, снегопочистване и множество паднали дървета на територията на Областно пътно управление Разград, където е обявено бедствено положение. Актуална информация за пътната обстановка гражданите могат да открият на сайта на Агенция "Пътна инфраструктура". 

По разпореждане на министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков от петък в НК „Железопътна инфраструктура“ е създадена организация за действие при усложнени зимни условия. Мобилизирани са всички екипи и техника за своевременно отстраняване на авариите, причинени основно от паднали дървета и далекопроводи, вследствие на обилния снеговалеж и силен вятър. Към момента са отстранени близо 40 големи аварии. Прекъснато е движението на влаковете само в десет участъка и се работи за неговото възстановяване. Актуална информация за движението на влаковете има на сайта на БДЖ. 

Водоснабдяването в някои региони е спряно поради прекъсване на електрозахранването. Екипите на ВиК операторите работят, за да възстановят услугата в максимално кратки срокове след възстановяване на електрозахранването и с ангажимент да информират своевременно местните общности.

Къде учениците няма да учат утре

Учениците от над 280 училища в тринайсет области на страната няма да учат в понеделник заради усложнената обстановка – липса на ток, прекъснат интернет, скъсани кабели, непроходими пътища и др. Решенията за това бяха взети днес от областни кризисни щабове, областни управители и кметове на общини. В област Добрич е най-критично положението – там няма да учат в 67 училища от осем общини. Все още има общини, в които продължават заседания на кризисните щабове и е възможно да има промени, за които ще има актуална информация на сайта на МОН.  

Агенцията за социално подпомагане към Министерството на труда и социалната политика приема и обработва сигналите за бездомни граждани. Екипите подпомагат кметовете, които са заявили нужда, за да приведат приютите за бездомни в подходящо състояние за бедствената ситуация. Правят се обходи заедно с МВР във всички области, приканват се бездомните да се приютят, координират се усилията с Българския Червен кръст и Фонд “Социална сигурност” за осигуряване на топла храна и одеяла и всичко необходимо. Работи се и с общинските болници в големите градове да отделят помещения за бездомни, застигнати от зимата. Умоляват се гражданите да подават сигнали за бедстващи бездомни хора в нужда на телефон 112, напомнят от МС.