Днес единствено от БСП се отзоваха на поканата на ПП-ДБ и "Спаси София" за разговори по политики за развитие на столицата. И констатираха след срещата, че имат припокриване по много теми, но и сериозни разминавания. Разговорите между двете формации обаче продължават.

Изборът на председател на общинския съвет не е бил обсъждан.

От "Възраждане" отказаха поканата за нова среща, защото всичко по политиките за София било изговорено и реалната причина за тази покана била търсенето на подкрепа за кандидатурата на ПП-ДБ за председател на Столичен общински съвет.

"Личността не е проблем. Тоест дали аз ще се откажа или ще остана кандидат явно не е това "препъникамъка" да бъде избран председател на общинския съвет. Но отговрът на този етап преди да са проведени всичките необходими разговори за съгласие по политики и приоритети, мисля, че е твърде рано да бъде даден", твърди Борис Бонев.

В следващите седмици ще се разберем кой ще е новият председател на Столичния общински съвет, каза Ваня Григорова след срещата на общинските съветници от БСП с техните колеги от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (Спаси София).

Според Григорова тезата, че може да се стигне до нов избор на общински съветници в столицата е била спекулация. БСП-София остава зад кандидатурата за председател на СОС на Диана Тонова.

И Григорова, и Иван Таков определиха срещата като конструктивна и обявиха, че вероятно в сряда диалогът ще продължи.

В отговор на въпрос дали от БСП биха подкрепили друг кандидат на ПП-ДБ за председател на СОС, вместо Борис Бонев, Ваня Григорова обясни, че първо трябва са се разбере кой би бил той.

И сега имаме разбирателство по някои от темите, но имаме и сериозни различия по генерални структурни въпроси, добави тя.

Според Бонев не е обсъждан въпросът за новия председател на СОС, въпреки че е станало ясно, че проблемът не е в личността на кандидатите. По голяма част от големите теми за София има припокриване, говорихме за тези, по които няма съгласие, те не са толкова много, но най-хубавото е, че те не са непреодолими, каза Бонев.

Постигнахме принципно съгласие, че дори да има неща, за които не можем да постигнем съгласие, по-добре да свършим всички останали, за които имаме – в сфери като антикорупция, ревизия на управлението на ГЕРБ, комуналните услуги, начинът, по който стотици милиони от данъците на софиянци се харчат всяка година, каза той.

Бонев добави, че от ГЕРБ не са отговорили на поканата за среща.