Във Франция стартира дело при закрити врата срещу шестима тийнейджъри, обвинени в участие при обезглавяването на френския учител по история Самуел Пати от ислямист през 2020 г.

Причината за убийството - учителят показал на учениците си карикатури на пророка Мохамед в час по свобода на изразяване, предаде Ройтерс.

Сред подсъдимите има 15-годишно момиче, за което се твърди, че се е оплакало на родителите си, че Пати е показал карикатури на пророка пред класа ѝ. Тя е съдена за повдигане на невярно обвинение, след като се установило, че дори не е била в час, когато преподавателят е извършил деянието, възприемано от множество мюсюлмани за богохулство.

47-годишният Пати е убит пред училището си в предградие на Париж от 18-годишен нападател от чеченски произход. Скоро след атаката роденият в Русия тийнейджър е застрелян от полицията.

Останалите петима подсъдими (на възраст между 14 и 15 години към момента на нападението) са обвинявани, че са посочили Пати на убиеца или са му помогнали да го проследи при излизането на учителя от училището.

Заради възрастта на обвиняемите те могат да получат до 2,5 години затвор. Обвинени са и осем възрастни, които ще бъдат изправени пред специален наказателен съд.

Франция е дом на най-голямото мюсюлманско малцинство в Европа и претърпя вълна от атаки от ислямисти през последното десетилетие.

След убийството на Пати някои учители признаха, че са се цензурирали, за да избегнат конфронтация с ученици и родители относно религията и свободата на словото.