Великобритания увеличава с 500 млрд. паунда инвестициите си в напредналите технологии - най-вече изкуствен интелект и квантова физика, съобщиха британските медии. Общият бюджет на планирана инвестиция за следващите 2 години в AI инфраструктурата е 1,5 милиарда паунда.

Един от ключовите проекти ще е нов суперкомпютър с изкуствен интелект - Isambard-AI, който ще се строи в Бристолкия университет. С негова помощ все повече учени ще могат да се упражняват с AI, а експертите по машинно обучение ще развиват своята област. В университета устройството ще бъде в помощ и на AI стартъпи.

В сметката влиза и друга компютърна технология, която сякаш застана на заден фон - квантовите изследвания. Те влизат в "Национална квантова стратегия", включваща пет нови проекта. Новите квантови компютри ще могат да извършват по трилион операции в секунда и ще са в мрежа, която да свързва отдалечените проесори. 

Сериозни инвестиции се правят и към университети за финансиране на образователни и изследователски 

Разбира се, тези инвестиции се очаква да имат пряк ефект и да доведат до технологични пробиви в здравеопазването, финансите, отбраната, енергетиката.