Борислав Михайлов обяви, че подава оставка като президент на Българския футболен съюз след края на днешното заседание на Изпълнителния комитет. Той произнесе слово и отказа да отговаря на въпроси, като напусна залата за пресконференции в "Бояна". 

Даде да се разбере, че е обиден и на журналистите, те също допринесли за решението му. Пожела им да са по-щастливи с наследника наследник му, държали го в кондиция. Изпълкомът не подаде оставка, не и на това заседание.

На 6 декември ще има ново заседание на ИК, на което ще бъде насрочена дата за извънреден конгрес с място, дневен ред, покана към клубовете и т.н. Процедурата бе обяснена от заместник-изпълнителния директор Борислав Попов. На това събрание оставката на Михайлов трябва да се гласува - и приеме, или не, от представителите на 540 клуба.

"Тука изглеждат нещата по-нормално. Да сте спокойни всички, подадох оставка", рече Михайлов.

По устава на БФС Общо събрание се насрочва за минимум два месеца след свикването. Това означава, че датата ще е най-рано в началото на февруари, но според футболни хора най-реалистично е да се очаква конгресът да е през март.

В същото време жандармерия, полиция, десетки униформени, тежки машини, на две от които личаха водни оръдия, пазеха входа на Националната футболна база до НИМ и резиденция "Бояна", в която се помещава централата  на БФС. 

МВР и СДВР бяха взели сериозни мерки, но протестиращи този път нямаше. Нито един. Базата и всичко край нея е покрито от сняг.

Позицията на временно представляващ БФС до Конгреса ще бъде поета от вицепрезидента Михаил Касабов. Като първи вицепрезидент Емил Костадинов е имал тази възможност, но е отказал, заяви Попов.

Веселин Балевски от ИК: Не вярвам Михайлов да се кандидатира отново

Бившият защитник на "Левски" и "Локомотив" (Пловдив) Веселин Балевски, дългогодишен член на ИК, единствен се спря да говори с журналистите:

"Както знаете, на 6 декември ще се събере Изпълкомът, който е вписан в Търговския регистър. На това заседание ще бъде обявена датата за следващия конгрес на БФС, както и дневния ред, датата, мястото и часът на провеждането му. Ще стане ясна цялата процедура", започна той.

На въпрос дали Михайлов може да опита отново с нов мандат, той заяви следното: 

"Не вярвам Борислав Михайлов да се кандидатира отново. Дали оставката му е началото на промяната в българския футбол? Може би. Бъдете сигурни, че на 6 декември ще дойдат всички, няма да има бягане от отговорност. И не е никаква процедурна хватка", обясни Веселин Балевски, запитан дали отлагането на решението за дата на конгрес е някакъв пореден маньовър.

Михайлов излъга: Нито един клуб не ми е искал оставката

В словото си, в което изтъкна свои постижения за близо две години и половина, след като изненадващо се върна и оттегли оставката си, Борислав Михайлов изрече най-малко една неистина. А тя е, че нито един клуб не му поискал оставката, а именно те са тези, които гласуват и избират шеф на БФС, Изпълком, приемат програми и т.н., и т.н.

А истината е, че ЦСКА-София поиска Михайлов да си тръгне с официална позиция. При това неведнъж в последните близо 10 г. Същото наскоро направи "Дунав" (Русе). Това може да се каже и за "Левски" - наскоро дори Наско Сираков пренебрегна "40-годишното приятелство" със своя бивш съотборник и настойчиво го призова да си тръгне.

Тук можем да включим и 100-тината клуба, които участваха в бунтарското събрание на Димитър Бербатов през пролетта на м.г., а след това бяха изключени от системата на БФС.

В словото си пред медиите Борислав Михайлов каза следното:

Откакто се завърнах начело на БФС, ръководството на футбола и цялата администрация, бяхме подложени на нечуван натиск, критики, лъжи и агресия, но въпреки това успяхме да изпълним голяма част от целите, които заложихме в стратегията ни за развитие, която беше приета на последния конгрес, който спечелихме.

Националният отбор не се представи на нивото, което всички искахме. Когато става въпрос за топка, няма как да се дадат гаранции за успех. Всичко останало, което е зависило от мен, е изпълнено. 

БФС е една от първите напълно дигитализирани федерации в Европа и света, за което получихме отлични оценки от ФИФА и УЕФА. Изградихме система за развитие на таланти и модерна методика, която предстои да бъде представена през декември. Подобрихме състезанията под шапката на БФС, за да може все повече млади таланти да се докосват до мъжкия футбол.

Инвестирахме време и ресурси в женския и масовия футбол, както и в това българското първенство да бъде максимално атрактивно, което е видно в последните сезони.

Успяхме да подпишем анекс за телевизионните права, с което приходите на клуба ще нарастнат с над 30 процента в рамките на действащ договор. Имаме партньорски отношения с изключително сериозни компании, които се обвързаха с БФС.

От моето завръщане са въведени в експлоатация 19 терена и още 3 ще бъдат открити до края на годината. Щяхме да направим още повече, ако не се бяхме превърнали отдушник на всички проблеми на българското общество. Аз се чувствам истински горд от това, което постигнахме. 

Благодаря и няма да отговарям на въпроси, имате оставката ми, която е и благодарение на вас. Нито един клуб не ми е искал оставката. Нито един. А мен ме избират клубовете. И аз ви казах, когато говорихме в събранието, че те мен ме избират не футболните хора, а футболните делегати. Футболът е за феновете, но футболните делегати а тези, които ежедневно работят за футбола. Те избират президента на Футболния съюз. 

Така че ви пожелавам да не се намесвате в избора на следващия президент и да бъдете много по-щастливи, отколкото сте били с мен. Аз ви благодаря, че през цялото време ме държахте във форма", завърши Михайлов и напусна залата, като отказа всякакви въпроси.