България пуска самолета на руския външен министър Сергей Лавров да прелети над нейната територия на път за Северна Македония, стана ясно днес.

Така Лавров ще може да участва в срещата на върха на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в Скопие, въпреки че е в санкционния списък на ЕС. Форумът ще се проведе от 29 ноември до 1 декември.

„Санкциите винаги имат дерогации“, заяви Петер Стано – говорителят на върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

Така Стано отговори на въпрос за искането на руските власти Лавров да участва в срещата. Това предполага първият дипломат на Москва да премине през въздушното пространство на ЕС.

По-рано днес самият Лавров съобщи пред ТАСС, че ако България отвори въздушното пространство за Руската федерация, както е обещара на Северна Македония, делегацията на Москва ще участва във форума

Дерогациите важат за важни международни форуми като ООН и в случая ОССЕ и особено ако разискваните на тях теми са свързани с причините, поради които въпросните лица са в санкционния списък на ЕС, допълни Стано. Той уточни, че решението трябва да бъде взето от държавите членки, над които трябва да прелети самолетът, както и от страната домакин на форума - Северна Македония.

„Нещата трябва да се изговарят лице в лице, когато става дума за руската агресия в Украйна“, каза „гласът“ на европейската дипломация.

Той обаче не потвърди дали на срещата ще присъства и Жозеп Борел.