Израел и "Хамас" са близо до удължаване на примирието с два дни. Това съобщи Диаа Рашван, ръководител на египетската Държавна информационна служба, цитиран от Ройтерс. Журналистът изтъква приноса на египетските и катарските медиатори.

Двудневното удължаване би включвало освобождаването на 20 израелски заложници и 60 палестински задържани, допълва Ройтерс.

Очаква се 11 израелски заложници да бъдат пуснати днес - последния ден от договореното четиридневно примирие между Тел Авив и терористичната групировка.

В понеделник говорител на израелското правителство съобщи, че общият брой на заложниците, които все още се държат в Газа, е 184. Сред тях има 14 чужденци и 80 израелци с двойно гражданство. От това става ясно, че "Хамас" потенциално може да си "спечели" около две седмици и половина примирие, ако продължи да освобождава по около 10 пленници ежедневно.

Не е известно дали "Хамас" има контрол или знае местонахождението на всички заложници в Газа. Някои от цивилните могат да са държани от други терористични фракции, нахлули в Израел на 7 октомври.

Малко вероятно е и механизмът "по 10 освободени заложници на ден" да бъде упражнен по адрес на отвлечените израелски военни. През 2011 г. Израел размени 1027 палестински затворници за един израелски войник - Гилад Шалит.