Единадесет заложници, освободени днес от "Хамас", вече са в Израел, заяви късно снощи израелската армия, цитирана от Ройтерс и БТА.

На освободените пленници ще бъдат направени медицински прегледи, след което те ще имат възможност да се видят отново със семействата си.

По-рано израелските въоръжени сили съобщиха, че единадесет заложници са предадени от "Хамас" на Червения кръст като част от примирието между Израел и палестинското ислямистко движение.

Според информации на израелски медии освободените заложници са девет деца и две жени. Това е четвъртата група заложници, които "Хамас" освобождава от началото на примирието с Израел в петък, отбелязва ДПА.

По-късно израелските власти оповестиха, че в замяна на пленниците са освободили 33-ма палестински затворници.

Още два дни примирие

Вчера египетски и катарски официални представители, а по-късно Белият дом и "Хамас", потвърдиха, че четиридневното примирие ще бъде удължено с още два дни. 

"Постигна се споразумение за удължаване на срока на хуманитарното примирие в ивицата Газа с още два дни", написа говорител на катарското външно министерство в социалната мрежа "Екс". 

Условията остават непроменени. Споразумението, сключено между Израел и "Хамас" миналата седмица, даваше възможност за удължаване на прекратяването на огъня в замяна на освобождаване на допълнителни 10 пленници на ден, припомня ДПА. Сделката предвижда освобождаването на максимално до 100 заложници, които да бъдат разменени за до 300 палестинци, намиращи се в израелски затвори в период от 10 дни. Досега са освободени 58 души, държани от "Хамас" за заложници и 117 палестински затворници.

По време на атаката си на 7 октомври "Хамас" отведе в ивицата Газа около 240 души, намирали се на израелска територия.

Според египетското държавно разузнаване удължаването на прекратяването на огъня цели да улесни ежедневното освобождаване на други 10 заложници в замяна на по 30 палестинци. В допълнение медицинска помощ, храна и гориво ще бъдат доставени в анклава.

Говорителят на израелското правителство Ейлон Леви заяви, че 184 заложници продължават да са държани в ивицата Газа. От тях 14 са чужденци, а 80 са израелци с второ гражданство.

САЩ заявиха днес, че смятат, че не всички заложници са държани от "Хамас", което прави освобождаването им трудно. Говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби каза, че се смята, че други ислямистки групи и физически лица държат няколко души, но не спомена конкретна бройка.

Вашингтон изрази надежда, че новата сделка за удължаване на временното прекратяване на огъня с два дни може да проправи пътя за по-нататъшни удължавания.

"Ние искаме да видим освобождаването на всички заложници и това е най-добрият начин да постигнем това", каза Кърби. "Благодарни сме, че спечелихме два допълнителни дни, за да работим за това тук", подчерта той. "Сега, за да се удължи паузата, "Хамас" пое ангажимента да освободи други 20 жени и деца през следващите два дни. Ние разбира се се надяваме да видим, че паузата се удължава още повече", добави Кърби. 

В Ню Йорк Съветът за сигурност на ООН ще обсъжда войната в Газа най-малко два пъти тази седмица, като първият път ще е още днес по искане на Русия, припомня ДПА. На втората среща в сряда ще говори и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.