Съпругите на руски военнослужещи, които воюват в Украйна, отправиха сериозни критики към президента Владимир Путин и го обвиниха, че укрива информация за ситуацията на фронта, за да може догодина да бъде преизбран, предаде ДПА, цитирана от БТА. Разгневените жени призоваха Путин да върне мъжете им у дома.

"Ще прекратим протеста си, само след като съпрузите ни се приберат вкъщи (ЗАВИНАГИ, не сме заинтересовани от ротация)", се казва в отворено писмо, разпространено в "Телеграм" от движението на недоволните жени "Път към дома".

Руските властите отказаха да дадат разрешение за няколко демонстрации, сред чиито организатори беше и "Път към дома", като отчасти това се дължеше на ситуацията около разпространението на коронавируса, отбелязва ДПА. Не е ясно колко жени членуват във въпросната организация.

"Помним обещанието на президента, че резервистите няма да бъдат мобилизирани и че специалните военни операции ще бъдат изпълнявани от хора, които доброволно са постъпили на кадрова военна служба", се казва в изявлението на протестиращите жени.

Те посочват, че вместо това вече 15 месеца съпрузите им са на фронта, а много от тях са загинали. 

"Мобилизацията се доказа като ужасна грешка", се допълва в изявлението.

Жените предупреждават, че никой не е застрахован, че няма да бъде мобилизиран догодина. 

Миналата есен, след като руската армия претърпя сериозни неуспехи, Путин обяви частична мобилизация, с което наруши първоначалното си обещание да не предприема подобен ход.