Филиалът на Европейската прокуратура в София извърши обиски в рамките на разследване за потенциална злоупотреба с еврофондове, съобщиха от централата на институцията в Люксембург.

Предполагаемите злоупотреби са свързани със строшителство на общинска пътна мрежа в община Бойчиновци.

Обиските са извършени на 23 ноември в няколко населени места в България. Претърсени са централата на участвала в работите строителна компания, както и административни помещения, принадлежащи на община Бойчиновци. Конфискувани са документи и са разпитани свидетели.

Според разследването на 9 юли община Бойчиновци подписала договор за финансова помощ с Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ). Помощта била свързана с изпълнението на проект. Сумата възлизала на 2,6 милиона евро (5 098 290,76 лева) по програмата на ЕС за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г.

Според договора крайният срок за използване на еврофондовете и за подаване на молбата за последното плащане бил 36 месеца след датата на подписването. Срокът обаче бил неколкократно удължаван. И до днес обаче няма доказателства, че предвидените по договора дейности са завършени или че проектът е изпълнен.

Разследването се води с подкрепата на Главна дирекция „Национална полиция“ (ГНДП). То все още продължава с цел установяване на естеството и обхвата на престъпните дейности.