България е изключила редица членове от състава на делегацията на руския външен министър Сергей Лавров, която трябва да прелети над страната ни на път за Скопие.

Това заяви в отговор на въпрос на Клуб Z външният министър Мария Габриел. Тя пристигна в Брюксел за двудневна среща с колегите си от страните членки на НАТО.

Лавров ще пътува за срещата на външните министри на държавите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Тя ще се състои в Скопия от 29 ноември до 1 декември.

Лавров получи разрешение за мине над българска територия, макар да е в санкц;ионния списък на ЕС. Дерогациите важат само за него, и то когато става дума за участие във важни международни форуми. В Делегацията му обаче не може да има хора, включени в този списък, стана ясно от думите на Мария Габриел.

„София никога не би си позволила да даде разрешение за прелитане над българското въздушно пространство, ако нямаме ясна представа за състава на делегацията. Затова освен, че разрешението е временно – точно за целта на срещата, защото тя е изключително важна – също толкова беше важно да имаме пълен списък на делегацията. Ясно сме казали, че когато в списъка има човек, включен в санкционните списъци на ЕС, той няма право да пътува. Това сме и направили“, поясни външният министър.

Направено е всичко необходимо за координация с Европейската комисия. Продължителността на направеното за Лавров изключение е много ясно дефинирана – от 3 часа за заседанието до 72 часа. Страната ни е поискала и е получила информация за това кой ще бъде в делегацията. И от този списък сме изключили всеки, който е в санкционния европейски списък.

„Много“, отговори Габриел на журналистически въпрос колко на брой хора са изключени от делегацията на първия руски дипломат.

Делегацията е многбройна, но това е формат, който всяка държава решщава за себе си. Мария Габриел допълни, че също ще води голяма делегация в Скопие, където ще представлява България.

Тя бе попитана дали ще се срещне със Сергей Лавров на форума.

„Как може да ми задавате този въпрос. Мисля, че отговорът е много ясен, защото България е член на ЕС и имаме много ясно прието поведение и начин, по който се отнасяме в такива срещи. И смятам да застана твърдо зад него, както го правя от ден първи, откакто съм външен министър“, отговори Габриел.

Предполага се, че с Лавров от името на ЕС ще разговаря върховният представител за външната политика Жозеп Борел. Още обаче не е потвърдено официално, че той ще присъства на срещата.

Клуб Z се поинтересува как ще реагира България, ако руската делегация закъснее и пропусне крайния срок за прелитане над страната ни на връщане от Скопие към Москва.

„На този етап не сме стигнали дотам. Но мога да кажа, че министерството ще реагира при всяка ситуация“, отговори министърът.