Съюзниците от НАТО одобриха днес първата в историята на пакта квантова стратегия, съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг.

Той говори в края на първия ден от двудневната среща на външните министри на страните от пакта в Брюксел.

„Квантовите технологии могат да засилят нашата киберсигурност и способности. Но те могат да бъдат използвани и за разбиването им“, изтъкна Столтенберг.

По думите му новата стратегия ще помогне на алианса да се възползва от възможностите, които дават квантовите технологии. Същевременно те трябва да попречат на конкурентите да използват технологиите срещу НАТО.

Столтенберг припомни и взетото по-рано този месец решение за обновяването на флотилията от разузнавателни самолети на пакта. 14-те амортизирани самолета АУАКС, които са на въоръжение още от времето на Студената война, ще бъдат заменени от 6 машини „Боинг Е-7А Уеджтейл“ („Клиновидна опашка“). Производството им ще започне в близките години и се очаква първият от новите самолети да бъде готов за бойно дежурство до 2031 г.

Този проект ще бъде една от най-големите покупки на способности от страна на НАТО, каза Столтенберг.

Страните членки потвърдиха също така днес ангажимента си да подкрепят Украйна по пътя им към НАТО. Утре украинският външен министър Дмитро Кулеба ще участва за първи път в Съвета „НАТО-Украйна“.

По-късно днес министрите ще дискутират ситуацията на Западните Балкани.