От 1 декември - т. е. само след два дни - в центъра на София няма да бъдат допускани автомобили от първа екологична група, най-сериозните замърсители.

В тази категория влизат леки и лекотоварни автомобили с бензинов двигател, регистрирани преди 1 януари 1996 г., и дизелови с регистрация преди 2002 г. Има близо 100 000 подобни автомобила в Софийска област, но едва 20 000 се движат всеки ден, около 50 000 са активно на пътя.

"Гратисен период" обаче обеща вчера кметът Васил Терзиев, без да става ясно за колко време. Той призна, че не е имало достатъчно добра разяснителна кампания, недостатъци в самата наредба и предстоящи процедури за софтуера, който ще анализира номерата на колите в нарушение.

В момента тя ще важи в т. нар. малък ринг  - между бул. "Васил Левски", бул. "Патриарх Евтимий", бул. "Ген. Скобелев", ул. "Опълченска", бул. "Сливница". Глобите започват от 50 лв, не важат за живущи с адресна регистрация там.

Зоната в бъдеще ще се разширява, а и забраната ще засяга все повече коли. През 2025 г. ще влязат и очертанията между бул. "Сливница", бул. "Данаил Николаев", бул. "Ситняково", бул. "Яворов", ул. "Атанас Дуков", бул. "Хенрик Ибсен", бул." П.Ю.Тодоров", бул. "Иван Гешов", бул. ”Константин Величков". След година, от 1 декември 2024 г., ще е забранено влизането и на втора екокатегория коли. А от 1 януари 2028 г. - и тези в трета категория, регистрирани до 2007-2009 г. за бензин и дизел съответно.

София е сред първите столици в Източна Европа с подобна мярка, но в рамките на ЕС тя вече навлиза като практика. На някои места, като Париж, забраната е за определени дни, другаде, като Рим, Берлин, Франкфурт, засяга най-вече дизеловите двигатели.