Управляващото мнозинство на ГЕРБ и "Обединените патриоти" този път се събра в пленарната зала, а с помощта на "Воля" и двамата независими депутати, отцепили се от опозицията успя да отхвърли 11-ото вето на президента Румен Радев. Става дума за върнатите текстове от Закона за корпоративното подоходно облагане, с които се въвежда опция за нов екоданък върху старите автомобили, нов данък върху имотите в курортите, ако те не са единствено жилище и поредно отлагане на въвеждането на нова методита за плащане на такса "дмет". 

Без "рамото" от хората на Веселин Марешки и независимите имаше риск властта да не събере нужните 121 гласа за отхвърляне на ветото, но в крайна сметка резултат бе 130 гласа "против" исканията на Радев и 46 "да" тях. Във втората графа бяха само депутати от БСП и ДПС.

Само преди ден изглеждаше, че управляващото мнозинство се пропуква заради отказа на "Атака" да гласува за оставката на вицепремиера Валери Симеонов и избора на Марияна Николова на поста му. Помощ от "Воля" и независимите обаче имаше и вчера. При ветото мобилизацията беше пълна, въпреки че при гласуването се наложи депутати от "Обединени патриоти", начело с председателя на групата Волен Сидеров и негови съпартийци да бъдат специално изчакани, защото не бяха в залата. А те почти тичаха към нея за вота.

Така крайният резултат от днешния пленарен ден е, че т.нар. данък "стари коли", за чиято отмяна настояват и текущите в последно време протести, остава в сила. Това значи, че общините ще имат право да завишат ставките на имуществения налог върху автомобилите според това колко цапат въздуха. 

Второ - имотите в националните курорти, които не са единствено жилище, не се отдават под наем и не се регистрират по Закона за туризма, също ще се облагат допълнително. Ставките пак са в ръцете на местните власти. Очаква се обаче конкретно този текст да отпътува и към Конституционния съд, както става ясно от мотивите на секретарят по правни въпроси на президента проф. Емилия Друмева преди седмица. 

Въвеждането на нов метод да изчисление на такса смет - не според имота, а според броя на обитателите му, пък се отлага отново - този пък до след 2021 г., когато се очаква да има преброяване на населението. Именно то е мотивът на властта за забавянето на новите правила (които се отлагат за пореден път - б.р.)

Все пак по темата с колите от "Обединени патриоти" обещаха, че ще предложат нов ремонт на закона веднага. С него ще се настоява да се направи изключение от по-скъпия данък за недостатъчно екологични возила, ако те имат газова уредба. Същото предложение имаше и преди ветото на президента, но от ГЕРБ не подкрепиха коалиционните си партньори тогава. Дебатите по ветото на Румен Радев обаче нямаха много общо (с единични изключения сред изказванията - б.р.) с темата му.

Тон зададе Таско Ерменков от левицата, който след като подкрепи мотивите на Румен Радев за ветото настоя от ГЕРБ да ги приемат. Мотивът - за президента гласували над 2 млн. души на изборите или двойто повече, отколкото за опонентката му от ГЕРБ Цецка Цачева. Причината за "меренето" на проценти и гласове бе, че ден по-рано същите числови аргументи ползваше Цветан Цветанов - само че от парламентарните избори.

На това Цветанов репликира, че каквито и да са били процентите на президентските избори, то днес "президентската двойка кара само в насрещното". Председателят на депутатите от ГЕРБ очевисно имаше предвид историята, в която бе намесена президенската съпруга Десислава Радева. 

"Вие карате в насрещното срещу гражданите", отвърна му Иван Иванов от БСП.

След изказване на Веселин Марешки, от което по същество се разбра само, че не подкрепя ветото на Румен Радев, от БСП пък призоваха ГЕРБ:

"Като ползвате патерица, поне ползвайте здрава, а не счупен бастун?" - репликата беше по адрес на лидера на "Воля".

Социалистът Ерменков продължи с репликите като щом депутатите от ГЕРБ изръкопляскаха на оратор от техните редици, червеният депутат заяви:

"Утре народът ще ви ръкопляска, само че по някои други ваши части" - не уточни кои части има преднид.