„Тези, които предлагат Украйна да отстъпи свои територии в замяна на членство в НАТО, да предложат на своите правителства да се откажат от свои територии и хора. И ако го направят, ще бъда готов да чуя техните аргументи. Иначе винаги е лесно да съветваш някого да се откаже и да прави отстъпки.“

Това заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба при пристигането си в централата на НАТО в Брюксел в сряда.

Той участва в първото заседание на „НАТО-Украйна“ на ниво външни министри. Днес приключи двудневната среща на първите дипломати на страните членки на пакта.

„Украйна няма да отстъпи. Стратегическата ни цел за възстановяване на териториалната ни цялост в рамките на международно признатите граници остава непроменена. Въпросът е сигурността не само на Украйна, а и на цялото евроатлантическо пространство“, каза Кулеба.

И изтъкна, че това е едното от посланията, което ще предаде на колегите си. Другото е необходимостта от създаването на евроатлантическо пространство за производство  на оръжие и боеприпаси.

За да се постигне разбирателство по определени проблеми, се минава по мостове, допълни Кулеба. Така той отговори на въпроса как могат да бъдат разрешени въпроси като продължаващото блокиране на помощта за Украйна от Унгария, нежеланието на Словакия да помага и несигурността около поведението на САЩ.

Кулеба е получил уверения от словашкия си колега Юрай Бланар, че намиращият се в Словакия хъб за поддръжка на тежкото въоръжение ще продължи да функционира. Ще бъдат спазени и двустранните договори между украински и словашки оръжейни компании. По отношение на Унгария трябва да се изчака две седмици, каза Кулеба, като очевидно имаше предвид срещата на върха на ЕС на 14 и 15 декември.

Колкото до САЩ, министърът припомни, че Украйна никога не е искала американски войници на своя територия. Това е принципен въпрос, който прави страната много по-различна от останалите.

„Най-добрият начин да не изпратиш свои войници на война е да помогнеш на другата страна на води своята война. Нашата сделка е много ясна - давате ни това, от което имаме нужда и ние се бием. Не искаме от вас да жертвате вашия живо“, категоричен бе дипломат номер 1 на Киев.

Той се надява Конгресът в САЩ да намери най-доброто решение за американския народ. А то според него е подкрепа и за Израел, и за Украйна.

Кулеба вижда технически проблеми, а не липса на политическа воля в забавянето на производството на обещаните от ЕС 1 милион снаряда за страната му.

НАТО трансформира всеобхватния пакет а помощ за Украйна в многогодишна програма, за да помогне за възстановяването на секторите на отбраната и сигурността на страната, както и да подкрепи способността ѝ за възпиране и защита. Това се казва в разпространеното съвместно изявление след заседанието на Съвета „НАТО-Украйна“.

Част от тези усилия е разработването на пътна карта за преминаването на Киев към пълна оперативна съвместимост с пакта. Разработват се и нови проекти за хуманитарно разминиране, медицинска рехабилитация за ранени украински войници и за военнопромишления капацитет въз основа на преглед на стратегическите поръчки в отбранителната сфера.

Същевременно от НАТО са предоставили препоръки за ключови реформи в Украйна, съобщи след края на срещата генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. Става дума за борба с корупцията, подобряване на върховенството на закона и правата на малцинствата.

„Украйна е по-близко до НАТО отвсякога“, изтъкна Столтенберг.

Всички външни министри, седнали на масата по време на обсъжданията, са изразили непоколебима подкрепа за Украйна, заяви американският държавен секретар Антъни Блинкън. Той бе категоричен, че подкрепата ще продължи и че ще бъде показано, че руското нахлуване в Украйна е стратегическа грешка.

„Повечето дронове, с които Русия извърши най-голямата си атака срещу Украйна, са доставени от Иран. Северна Корея снабдява Русия с боеприпаси. Трябва да изпратим послание, че на никоя страна няма да бъде позволено да преначертава граници със сила“, каза Блинкън.

Държавният секретар изрази надежда Конгресът да гласува бюджет, включващ помощ за Украйна, и допълни, че това ще бъде в интерес на всички.

Блинкън посочи, че по време на предстоящата си визита в Израел ще провери дали може срокът на спирането на огъня да бъде повторно удължен. По думите му продължаването на паузата в конфликта би означавало, че ще бъдат освободени още заложници и че до Газа би могло да достигне повече хуманитарна помощ.

"Ясно е, че това е нещо, което искаме. Смятам, че то е и нещо, което Израел иска", добави Блинкън.