Турция обеща до седмици да ратифицира кандидатурата на Швеция за НАТО. Това обяви шведският външен министър Тобиас Билстрьом, след разговор с турския си колега Хакан Фидан, предаде Ройтерс.

Билстрьом подчерта тази сутрин по време на среща на външните министри, че е "крайно време" Турция и Унгария да подкрепят присъединяването на скандинавската страна към алианса. В продължение на месеци Анкара и Будапеща отлагат ратификацията на присъединяването на Швеция в НАТО, подклаждайки разочарование в отбранителния пакт.

"Имаме много опасен момент за Европа и за света – и за НАТО като организация. С влошаването на сигурността, както и с войната в Украйна, членството на Швеция в НАТО е много важно за организацията", обяви външният министър. "Той (Хакан Фидан) ми каза, че очаква ратификацията да стане до седмици. И разбира се, ние не приемаме нищо за даденост, но очакваме с нетърпение това да се случи. В този разговор не бяха поставени нови условия, нямаше нови искания от страна на турското правителство, така че ние гледаме на нашата част от договорката като на изпълнена".

Шведският министър добави, че външният министър на Унгария Петер Сиярто е потвърдил, че Унгария няма да бъде последната страна, която ще ратифицира присъединяването на Швеция.

"Това означава, че топката е повече в ръцете на Анкара, отколкото може би в на Будапеща. Очакваме бял дим от Будапеща в момента, в който има бял дим от Анкара, да го кажем направо", изтъкна Билстрьом.