Турция трябва да предприеме действия срещу заобикалянето на санкциите срещу Русия, да се се ангажира с преговорите за Кипър в рамките на ООН и да се въздържа от незаконни сондажи в източното Средиземноморие, както и от всички дейности, които не зачитат суверенитета и суверенните права на страните членки на ЕС.

Това са условията за допълнителни стъпки от страна на Брюксел към сближаване с Анкара.

Те се съдържат в представения днес специален доклад за състоянието на отношенията между ЕС и Турция. Той бе огласен от върховния представител за външната политика Жозеп Борел и еврокомисаря по разширяването Оливер Вархей.

Изготвени са препоръки за действията на ЕС в случай, че Турция спази изискванията. Брюксел препоръчва възстановяване на двустранните диалози на високо ниво, спрени през 2019 г. Те засягат сферите  на икономиката, енергетиката и транспорта. Ще бъдат подновени срещите на Съвета за асоцииране, както и диалогът на високо равнище на ниво министри. Европейската комисия ще започне диалог на високо равнище за търговията.

Турският външен министър също така ще бъде канен на неформални срещи с колегите си от ЕС във формат „Гимних“. Европа препоръчва и преговори за модернизирането на двустранния митнически съюз.

На страните членки на Съюза се препоръчва приоритетно да разгледат възможността за улесняване на подаването на молби за визи на турски граждани от определени категории – бизнесмени, студенти, граждани на страната, членове на чиито семейства са в ЕС. 

За да стане всичко това, Турция трябва на първо място да приложи ефективни мерки за спиране на реекспорта на стоки с общ висок приоритет, т. е. такива, които се използват на бойното поле.

Въпреки че е кандидат член на ЕС и е в митнически съюз с него, Турция избра да не се присъедини към наложените от него санкции срещу Русия заради агресията в Украйна. Изобщо Анкара много малко се съобразява с Общата политика за сигурност и отбрана (ОПСО) на Европа. Финансовите потоци от Турция към Русия и обратно нарастват. Няколко турски банки продължават да извършват търговски плащания.

Има достатъчно доказателства, че турската територия е използвана за отклоняване на санкционирани стоки към Русия, най-вече използвани за военни цели. Износът им от Турция към Русия се е увеличил значително в периода януари-септември 2023 г. в сравнение с времето преди войната.