Скандал между Кирил Петков и Делян Пеевски беляза днешното пленарно заседание, на което парламентът избра подуправител на НЗОК.

Напрежението ескалира, след като от ГЕРБ-СДС издигнаха за поста проф. Момчил Мавров, срещу когото от ПП-ДБ имат възражения и това бе вкарано извънредно като първа точка. А големият въпрос на деня бе дали "Възраждане"  ще обслужи за пореден път ГЕРБ и ДПС, като подпомогне избора на Мавров.

В крайна сметка точно това се случи  - и "Възраждане", и "Има такъв народ" осблужиха ГЕРБ и ДПС като не участваха в гласуването и Мавров бе избран. Ако двете партии, които твърдят, че са опозиционни, бяха гласували "против", този избор нямаше да се осъществи.

Мавров беше подкрепен от 103-ма депутати - от ГЕРБ и ДПС, а други 83-ма гласуваха "против" ("Продължаваме промяната - Демократична България" и БСП). От "Възраждане" против гласуваха само четирима депутати, а от "Има такъв народ" нито един, което и позволи избирането на Мавров

 Ако цялата парламентарна група на "Възраждане", която е от 37 депутати, беше гласувала "против", предложението нямаше да мине. "Има такъв народ" имат 11 депутати.

Малко след гласуването се стигна до физически сблъсъци в пленарната зала между депутати от "Продължаваме промяната - Демократична България" и "Възраждане", поради което бе дадена почивка.

Заседанието бе белязано от остра размяна на реплики между Петков и Пеевски, която не се чу на микрофоните, но явно предизвика вниманието на останалите депутати.

"Събрахте се, за да разделите порциите на властта. Чуха се такива думи тук между Пеевски и Петков, ясно, че не можете да си разделите около 8 млрд. лв ресурс на касата, излезте навън и се разберете като мъже", призова ги от трибуната лидерката на БСП Корнелия Нинова.

Малко след това тя поиска 15 минути почивка и заседанието бе прекъснато.

"Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) е против кандидатурата на проф. Момчил Мавров за подуправител на Националнат здравноосигурителна каса (НЗОК). Това обяви съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Кирил Петков в парламента.

"Има доклад на ДАНС в секретно деловодство, който говори срещу този кандидат и има съмнения за лобизъм за частни болници", посочи Петков и добави, че не биха допуснали риск за здравето на българските пациенти и за финансирането на българските болници.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, посочи, че групата на ПП-ДБ преди две седмици е взела решение, че не може да подкрепи този кандидат.

"Това беше комуникирано с нашите колеги от ГЕРБ и ДПС и те, с пълното съзнание за това наше решение, днес с помощта на "Възраждане" вкарват тази точка в зала. Сега очакваме "Възраждане", като не участват в гласуването, да направят възможен този избор“, добави той.

Иванов заяви, че ще гласуват против и ако това мине, ще има съответните политически последствия.

При представянето на кандидатурата председателят на здравната комисия Костадин Ангелов (ГЕРБ-СДС) посочи, че проф. Мавров има повече от 10 години професионален опит в системата на здравеопазването и в областта на управлението на здравеопазването, в управлението на НЗОК като председател на Надзорния ѝ съвет, в управлението на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД, Пловдив, като заместник-директор по административните и икономически въпроси.

Ангелов нарече случващото се в залата (и не само) "поредното активно мероприятие" заради пуснатия сигнал в ДАНС срещу Мавров и публикации в "Капитал", разкриващи конфликт на интереси. След това обяви, че проверката срещу него е прекратена, защото няма данни за извършено престъпление. Думите му предизвикаха Искрен Митев ("Продължаваме промяната - Демократична България"_ да попита откъде той има информация, че тази проверка е прекратена.

Ангелов не отговори на въпроса, но вместо това атакува управителя на здравната каса Станимир Михайлов. Той беше предложен от "Продължаваме промяната - Демократична България".

"Вашият управител сега не знае къде се намира, изборът му беше социален експеримент", каза Ангелов по адрес на Станимир Михайлов и дори заплаши да поиска смяната му.

Той обвини ПП-ДБ, че реагират така "от страх да не установи подуправителят какво прави Михайлов в касата".

Михайлов бе номинация на ПП-ДБ и ГЕРБ го подкрепи, макар и с много критики.

Подуправителят на НЗОК трябваше да бъде излъчен от ГЕРБ-СДС. Това каза пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Към днешна дата ние нямаме заместник-министър в здравеопазването, партията на "Промяната" еднолично ръководи здравната каса, еднолично ръководи здравното министерство, а от нас се изисква да носим солидарна отговорност за здравеопазването в България и всичко останало", каза Борисов и отбеляза, че шефът на НЗОК е представител на "Продължаваме Промяната - Демократична България" (ПП-ДБ).

По думите му договарянето на подуправителя и управителя на НЗОК е било "пакетна сделка" между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Те не удържаха на думата си, коментира Борисов поведението на ПП-ДБ. 

Представители на "Възраждане" и "Има такъв народ" коментираха, че не е работа на опозицията да се меси във вътрешни спорове на управлението. Така те обясниха защо не са участвали в гласуването.