Отношенията между "Възраждане" и ДПС днес преминаха в нов етап. Доскоро партията на Костадин Костадинов демонстрираше единомислие с Движението по много въпроси. Последният такъв случай бе при създаването на временна комисия, която да разследва полицейското насилие.

Днес обаче "Възраждане" директно обслужи ДПС и лично Делян Пеевски. От партията предложиха да се създаде комисия, която да разследва информацията за това, че съпредседателят на "Продължваме промяната" Кирил Петков и депутатът от "Демократична България" Божидар Божанов, са оказвали натиск върху министъра на електронното управление Александър Йоловски.

Интересното е, че преди няколко дни пръв за подобна комисия заговори именно Пеевски. Тази комисия беше нещо като отговор на временната комисия за полицейското насилие, за чието създаване той и ДПС бяха против.

"И ние ще внасяме сега комисия за разследване на Министерството на електронното управление – какво се е случило с министъра и зам.-министъра, утре ще видите. Ще има две комисии", заяви тогава Пеевски.

Днес обаче тази комисия бе предложена не от него, а от "Възраждане". Предложението не бе прието.

Депутатите на ГЕРБ и ДПС не се включиха в гласуването и така направиха отхвърлянето му с по-малко гласове възможно,

Гласовете "за" бяха 62 ("Продължаваме промяната - Демократична България", "Възраждане" и "Има такъв народ") срещу общо 27 "против" и "въздържал се" (БСП, двама от ДПС и един от "Продължаваме промяната - Демократична България"). Тъй като за заседанието се регистрираха 174 народни представители, са необходими поне 88 гласа в подкрепа, за да бъдат прокарвани решения.

Предложението за комисията "Йоловски" е част от рекет. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ПГ на „БСП за България“ Корнелия Нинова.

Нинова заяви, че гласовете на БСП не се продават и не се търгуват, както и че БСП не може да бъде използвана като параван или "някакво прикритие за рекета, който взаимно си организират партиите в сглобката и партии, които уж се правят на опозиционни".

Предложението за комисията представлява част от този рекет, които си организират участниците в сглобката, а някои партии им служат за параван, смята Нинова. По думите ѝ постоянно "отлагат решения, за да си дадат време да си извиват ръцете и да си правят отстъпки". Тя даде пример с вота на недоверие, бюджета на здравната каса и с това, че въпросът за подуправителя на НЗОК "виси".

"Предложението за комисията "Йоловски" е част от този сбор от рекет, който си причиняват един на друг – едните да притискат Кирил Петков дали е изнудвал не знам си кого, другите да искат комисия за МВР, защото министърът бил неудобен, трети да искат спортният министър да си ходи, абсурд", коментира Нинова. Наши гласове за такова нещо няма да дадем, затова гласувахме "въздържал се", обясни тя.

Вече поискахме изслушване на Йоловски в комисията по корупция, отбеляза Нинова и обясни, че е било отказано и ненаправено, защото има заведено досъдебно производство и всички, които са участници в него, нямат право да говорят другаде, освен в прокуратурата и съда. Тоест, предметът на тази комисия е абсолютно кух, смята тя.

Прокуратурата вече съобщи, че има предварителна проверка срещу длъжностни лица от Министерството на електронното управление (МЕУ) заради твърденията за оказван натиск над министъра на електронното управление Александър Йоловски. Сигналът, по който е започнала работа прокуратурата, бе подаден от Тошко Йорданов и парламентарната група на "Има такъв народ". Първоначално ще се установява - има ли изобщо такива обществени поръки, за които министърът твърди, че е натискан. Самият Йоловски е дал официално показания, стана ясно от държавното обвинение.

Историята с натиска срещу Йоловски - твърдение, което Петков и Божанов отричат - се разви покрай скандала, приличащ много на активно мероприятие малко преди първия тур на местните избори, благодарение на който машините за гласуване бяха отменени и това доведе до близо 500 хил. недействителни бюлетини.

"Онлайн премиер, вместо отговорна изпълнителна власт"

Днес Пеевски, който в неделя обяви, че е готов за премиер и ще се справи (и незнайно защо много медии разтълкуваха това самопредлагане като новина, че именно той е бъдещият премиер), отново намери за необходимо да критикува действащия министър-председател Николай Денков.

"С тревога наблюдавам вашата управленска безпомощност да се справите с климатичното предизвикателство снеговалеж, характерно за тези ширини по това време на годината",  пише днес пак по темата за снега Пеевски в поредно писмо до Денков.

В неделя депутатът призова премиера "да излезе сред хората" и да помага. Самият Пеевски не беше забелязан с лопата да рине сняг, въпреки ответния призив на Денков. Депутатът и тогава, и сега изразява загрижеността си чрез медийно разпространявани "писма" с критики към властта и най-вече - премиера. 

"Четири денонощия бедстват хиляди домакинства. Четири денонощия – близо сто часа, страната е скована от липса на електрозахранване, топлоенергия, затворени пътища, бедстващи населени места, затворени аптеки, заключени кабинети на спешна помощ, неработещ телефон за спешни случаи и т.н.", се казва още в него. 

Според Пеевски вместо решителни и реални действия от страна на министър-председателя, той "грее в новините с доста съмнителна пиар акция".

"Онлайн премиер, вместо отговорна изпълнителна власт. Това е много смущаващо", смята още санкционираният по "Магнитски" ппредседател на ПГ на ДПС.

Според него премиерът трябвало да упражни контрол върху ръководството на "Електрохолд", така че аварийните екипи да работят на пълни обороти и да възстановят електрозахранването в засегнатите райони. 

Делян Пеевски посочва още, че хората губят доверие в политиците и държавата си.

"А когато няма доверие, всеки започва да се спасява поединично. И не би следвало да се сочи като куриоз, а като опасна тенденция, че един човек нахлу в отчаянието си в офис на енергото, за да приготви храна за децата си. А той е в пълното си право да изисква точно тази грижа от държавата. От правителството. И лично от премиера. 

Г-н Премиер, Народното събрание ще бъде на висотата на очакванията на хората и още днес ще внесем предложение за отпадане на изискването за изпълнение само на електронни рецепти. Защото последните дни показаха, че това недомислие застрашава живота и здравето на болните, останали без необходимите медикаменти, защото аптеките нямали ток.

Но Вашата неспособност да водите държавата и правителството в криза, не можем да компенсираме и няма да останем мълчаливи пред управленския ви провал", посочва председателят на парламентарната група на ДПС.